Može li Trumpovo povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom pokrenuti treći svjetski rat?

Samo dvije svjetske države, Izrael i Saudijska Arabija, podržale su odluku Donalda Trumpa da iziđe iz sporazuma o nuklearnom nenaoružavanju s Iranom. Ostatak svijeta jednoglasno ga osuđuje zbog niza razloga: gaženja postignutih međunarodnih sporazuma kao temelja demokratskog međunarodnog poretka, i ugrožavanja sigurnosti. Naime, nakon izlaska Georgea Busha iz sličnog sporazuma sa Sjevernom Korejom, ona je razvila atomsku bombu.

Trump je u načelu ostao dosljedan sebi: bez obzira na međunardni poredak ili bilo što drugo, on tvrdoglavo ispunjava obećanja iz predizborne kampanje.

Sporazum je u srži loš i ako ne učinimo ništa, vodeći međunarodni sponzor terorizma brzo će doći na korak do najrazornijeg oružja. Stoga danas najavljujem povlačenje SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma, rekao je predsjednik SAD-a. Uvest ćemo gospodarske sankcije na najvišoj razini. Svaka nacija koja Iranu bude pomagala na razvoju nuklearnog oružja mogla bi se naći pod jakim sankcijama SAD-a, jer nećemo biti taoci nuklearne ucjene, niti ćemo dopustiti da našim gradovima prijeti razaranje, dodao je Trump.

Kakve će posljedice ova odluka imati na svijet? Je li ovo iskra koja će zapaliti 3. svjetski rat? Odgovore na ta i brojna druga pitanje u emisiji Global pokušao je dati politolog prof. dr. Radovan Vukadinović: