Tema dana: Tko će biti novi ministar gospodarstva?

Tko će biti novi ministar gospodarstva i kada će biti postignuta nagodba u slučaju Agrokor - trenutačno su dva vrlo važna pitanja u političkom životu Hrvatske. Naravno, i kakve će posljedice na procese u spašavanju posrnulog nekadašnjeg Todorićeva koncerna imati ostavka Martine Dalić?

O tome su u Temi dana govorili doktor znanosti Đuro Njavro, dekan Zagrebačke škole ekonomije i managementa, te poslovni konzultant Drago Munjiza.

Njavro je rekao da bi za Hrvatsku i hrvatsko gospodarstvo bilo štetno kad bi nagodba bila dovedena u pitanje. Već sama ova promjena kod vjerovnika, vlasnika Agrokorova duga izaziva nepovjerenje i neizvjesnost. Najbolje što Hrvatska može sama sebi učini je da sačuva povjerenje investitora u Agrokorov dug i da provede nagodbu, a onda prepusti Agrokor tržištu. Pred Agrokorom je danas restrukturiranje. Pravo restrukturiranje Agrokora nije ni počelo.

Na pitanje u kojoj će mjeri biti upitan legitimitet postignute nagodbe s obzirom na sve što se događalo i na kontaminiranost samog procesa, Munjiza je rekao da sve ovisi kakve rezultate postižu te kompanije, jer kako je rekao, rezultati vraćaju dugove. Kad ima novaca, rezultata, tijeka novca onda sve ovo ostalo odlazi u zapećak.

Na pitanje je li ministar Tomislav Ćorić dobro rješenje za ministra gospodarstva i treba li spojiti ministarstvo energetike i ministarstvo gospodarstva, Njavro je rekao kako to treba prepustiti premijeru i saborskoj većini. Tko god bio novi ministar gospodarstva mora u što kraćem roku vratiti povjerenje da će proces nagodbe, koji je do sada vođen ostati kao politika i nakon odlaska ministrice, da će se nagodba postići i da će sam lex Agrokor ostati. A onda mogu krenuti pravi procesi restrukturiranja Agrokora, zaključio je.