Oporba ustrajna - obnoviti rad istražnog povjerenstva za Agrokor

Rasprava o prijedlogu 36 oporbenih zastupnika o izmjeni Odluke o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor započela je iza 20 sati. Saborska oporba ustrajala je da se, zbog interesa javnosti, mora obnoviti rad istražnog povjerenstva za Agrokor koje je s radom prestalo u studenom prošle godine, dok saborska većina ne dijeli to mišljenje.

Kako bi se u Saboru raspravljalo o aktualnoj aferi "Hotmail" i stanju u Agrokoru, mostovci su prikupili 30 zastupničkih potpisa te na temelju mogućnosti predviđenih Poslovnikom uputili Saboru zahtjev da se provede rasprava o izmjeni Odluke o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor kako bi se omogućilo ponovno pokretanje rasprave o Agrokoru.

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja rekao je kako je smisao tog prijedloga nastaviti započeti posao i pokazati kako je Agrokor nastao, rastao, kako nas je gutao, i na kraju progutao. Grmoja je na početku rasprave zamolio potpredsjednika Hrvatskog sabora Milijana Brkića da raspravu prebaci za četvrtak s obzirom da je kasno započela, a zanima javnost. Brkić je odbacio taj prijedlog uz objašnjenje da kad se određivao dnevni red nije se moglo predvidjeti dokad će rasprava o točkama trajati.

"Odluku o povjerenstvu napisao je SDP, a vi ste preuzeli njihov uradak i popravili ga, no od 36 potpisnika ovdje ih je samo devet, 25 ih uopće nije briga", predbacio je Josip Borić (HDZ) Grmoji. Grmoja je uzvratio pitanjem koliko je HDZ-ovih zastupnika u Saboru, 'ciljajući' na činjenicu da ni desna strana sabornice nije bila popunjena, te opetujući da je Most otvorio temu Agrokora.

"Izvanrednom povjereniku, upravi, vjerovnicima, u ovom trenutku najmanje treba "povećavanje psihoze", ne mislim da bi obnova rada povjerenstva pomogla da posao pokuša privesti kraju", rekao je Milorad Pupovac koji  hvali novog povjerenika Fabrisa Peruška. "Kad sam vidio Antu Ramljaka, znao sam da mu ne bih dao tri guske da ih čuva, Peruško ulijeva povjerenje", kaže.

Branko Bačić (HDZ) podsjeća da se kolaps Agrokora dogodio dok su HDZ i Most bili u koaliciji, da je Most aktivno sudjelovao u pisanju 'lex Agrokora', da je u radnu grupu koja je pomagala potpredsjednici Vlade u izradi zakona sam predložio nekolicinu članova. HNS nema problema sa bilo kakvom istragom, no svako uplitanje u pravosudne radnje drži neprihvatljivim, kaže Stjepan Čuraj, pozivajući da se mjerodavnim tijelima dopusti da odrade svoje, a za povjerenstvo će, dodaje, biti prilike.

Uz Most, nastavak rada istražnog povjerenstva podržavaju i Živi zid, Glas, SDP te IDS. Željko Jovanović (SDP) ocjenjuje da je Hrvatska suočena s neprekinutim nizom afera, da je HDZ-u u samu srž usađen sukob interesa i da je upravo njemu u interesu da povjerenstvo nastavi sa radom. Poručuje i da se hitno mora donijeti etički kodeks ponašanja zastupnika i svih državnih dužnosnika.

Branimir Bunjac (ŽZ) tvrdi, pak, kako je HDZ "maligno tkivo na mladom tijelu hrvatske države", kaže da ne može razumjeti partnere koji ga podržavaju i pritom uvjeravaju da to čine jer čuvaju radna mjesta u Agrokoru. "Vi podržavate samo svoja radna mjesta, odnosno saborske plaće", poručio im je, apostrofirajući HNS. Čuraj odbacuje Bunjčeve tvrdnje i prenosi mu kako je čuo da je bio član HNS-a. "Ako jeste, hvala Vam što se izašli", poručio mu je.

Pred sam kraj višesatne rasprave, Božo Petrov (Most) priznao je kako se Mostu "iskreno štuca" koliko ga premijer Andrej Plenković spominje ovih dana, tvrdeći da je Most znao za sve što se događalo oko Agrokora. "To je kao u onom vicu, maho ti meni ne maho, meni most pred očima", našalio se predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Prije ove rasprave raspravljalo se o SDP-ovu prijedlogu o izmjeni zakona o sprječavanju sukoba interesa. Oni predlažu da se Zakonom obuhvati i izvanredni povjerenik za Agrokor. Iz HDZ-a odgovaraju da se oni ne mogu smatrati dužnosnicima jer Vlada samo predlaže, a potvrđuje Sud. Glasovanje o oba prijedloga je najavljeno za petak. Tada bi se na dnevnom redu mogao naći i prijedlog Davora Bernardića koji je još na početku saborskog dana najavio inicijativu za raspuštanje Sabora.

Hrvatski sabor raspravio je o izvješćima o radu pravobraniteljice za djecu za 2016. i 2017. godinu.