Stali tramvaji 10 minuta - Pavić: Nećemo dirati beneficirani staž ZET-ovcima

Osam sindikata koji djeluju u ZET-u u suradnji sa sindikatima prometa iz Splita, Rijeke i Osijeka, u znak prosvjeda zbog Vladine najave ukidanja beneficiranog radnog staža za određene kategorije radnika, koordinirano je zaustavila javni promet od 12 do 12,10 sati.

Predsjednik Udruge sindikata vozača i prijevoznog osoblja Hrvatske Anto Jelić kazao je kako imaju informaciju ministra Marka Pavića da se ukidanje beneficiranog radnog staža neće odnositi na javni gradski prijevoz, no tražit će sastanak. Napomenuo je kako vozači u hitnoj medicinskoj pomoći nemaju beneficirani radni staž, a trebali bi imati, a traže i da vatrogasci zadrže stečena prava. Ustvrdio je kako u Hrvatskoj radnici nisu opremljeni da bi mogli raditi od 67. godine života u uvjetima iz vremena kakva su odavno iza nas, ubrzano stare i malo njih može dočekati punu starosnu mirovinu, osim onih koji rade u administraciji.

Tim povodom novinari su za komentar pitali ministra. "Vrlo skoro ćemo ići s prijedlogom Zakona o produljenom stažu. Cilj je prilagoditi zakon potrebama i radnim mjestima 21 stoljeća. Vjerujte mi, za mnoga zanimanja benificirani staž nećemo dirati, a ZET-ovci su jedna od njih", izjavio je uoči sjednice Vlade ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić