Premijer Plenković na summitu EU-a u Sofiji

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao je u Sofiji članice EU-a na jedinstvo i ocijenio da Europska unija treba biti zahvalna američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji joj je svojim potezima pomogao da se oslobodi svih iluzija.

Gledajući u posljednje odluke predsjednika Trumpa, netko bi čak mogao pomisliti: s ovakvim prijateljima tko još treba neprijatelje. Iskreno govoreći, Europa treba biti zahvalna predsjedniku Trumpu jer smo se zahvaljujući njemu oslobodili svih iluzija, izjavio je Tusk uoči neformalnog sastanka 28 čelnika EU-a u Sofiji.

Čelnici EU-a okupili su se u Sofiji zbog summita EU-zapadni Balkan, koji se održava sutra, a večeras će se održati radna večera na kojoj će se razgovarati o europskom odgovoru na posljednje poteze američke adminstracije - povlačenje iz nukleranog sporazuma s Iranom i uvođenje carina na aluminij i čelik.

Tusk je rekao da je EU suočena s novim fenomenom, kapricioznom i nasrtljivom američkom administracijom. Zauzeo za to da Europa treba učiniti sve što može kako bi očuvala dobre transatlantske veze, ali istodobno mora biti spremna za sve scenarije.

U Sofiji je i hrvatski premijer Andrej Plenković. Sudjelovao je na okruglom stolu na temu Dijalog sa zapadnim Balkanom: stvaranje područja rasta, sigurnosti i povezanosti na putu prema Europi.

Za Hrvatsku kao jednu od zemalja koja bitno podržava daljnji proces proširenja, pomaže našim susjedima, ovo predstavlja jedno stavljanje u fokus regije koja je jedan dugi niz godina, barem na ovoj razini bila stavljena sa strane. Mi smo najavili da ćemo 2020. za vrijeme hrvatskog predsjedanja ponoviti onaj naš zagrebački sastanak na vrhu iz 2000., sada 20 godina kasnije i dati snažnu podršku našim susjednim zemljama na putu u Europsku uniju, rekao je Plenković.Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je da je dolazak lidera Europske unije u Sofiju na ovaj summit i njihovo upoznavanje s problemima u regiji uspjeh, ali da ipak sve ovisi o samom Zapadnom Balkanu.

Na sutrašnjem summitu neće biti španjolskog premijera Mariana Rajoya, koji ne želi sudjelovati na tom skupu zbog nazočnosti Kosova. Albaniju će predstavljati premijer Edi Rama, BiH predsjednik Predsjedništva Bakir Izetbegović, Crnu Goru premijer Duško Marović, Srbiju predsjednik Aleksandar Vučić, Kosovo predsjednik Hashim Thaci i Makedoniju premijer Zoran Zaev.

Jedna od konkretnih inicijativa na ovom summitu trebala bi biti prijedlog za smanjenje troškova roaminga za zemlje zapadnog Balkana. Na marginama sastanka najavljen je i bilateralni susret grčkog i makedonskog premijera Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva. U Bruxellesu se nadaju da bi rješenje o pitanju ustavnog imena Makedonije, koje Grčka osporava, moglo biti postignuto do summita u lipnju, što bi Makedoniji omogućilo da dobije datum za otvaranje pregovora.