Plenković: Inicijativa oporbe još jedna u nizu koja neće uspjeti

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je inicijativa oporbe za raspuštanje Sabora još jedna koja neće uspjeti te da nije znao sve detalje o primjedbama stručnjaka na izradu zakona o Agrokoru.

To je jedna od inicijativa koju pokreće oporba i koja, naravno, neće uspjeti. Ono što je važno, a to ponavljam i danas, u tako kratkom roku učinili smo sve, posegnuli smo za ekspertizom onih koji su mogli dati svoj stručni doprinos. Sve što smo napravili bilo je radi spašavanja hrvatskoga gospodarstva i našeg financijskog sustava, rekao je Plenković u Sofiji gdje sudjeluje na summitu EU-a i zapadnog Balkana i nizu popratnih sastanaka.

Kao što vidite, prijeteći tsunami na gospodarstvo nije se dogodio, rekao je hrvatski premijer. Proces restrukturiranja treba osigurati da svi dionici koji su uključeni postignu nagodbu, rekao je te istaknuo da je s njegova aspekta, kao predsjednika Vlade, to najbitnije.

Kriteriji za izbor ministra gospodarstva su, naravno, da preuzme odgovornost za važne zadaće koje su nam na dnevnom redu, a to je prije svega provedba nacionalnog programa reformi, jačanje industrije, izvoza, konkuretnosti i smanjenja opterećenja na poduzetnike i provođenje svih aktivnosti koje smo zacrtali. Tih je zadaća jako puno, o tome ćemo drugi tjedan, rekao je Plenković.

Niječno je odgovorio na pitanje je li osobno znao za sugestije pravnih stručnjaka da će neki dijelovi zakona biti protustavni.
Ne, nisam imao sve te detalje. U krajnjoj liniji to je vidljivo iz ove korespondencije. Međutim, to na kraju nije ni bitno. Ono što jest bitno, da je Ustavni sud rekao da je zadnja verzija zakona kakav je donesen u skladu s Ustavom i to je najvažnije, zaključio je premijer Plenković.