Božinović: Nema dramatičnog povećanja migranata iz BiH

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je sa slovačkom kolegicom Denisom Sakovom u Divuljama razgovarao o schengenskom prostoru, problemima migracija i načinima na koji su u Hrvatskoj i Slovačkoj organizirane službe za upravljanje kriznim situacijama.

Ovo je još jedan od pokazatelja da naša suradnja sa slovačkim MUP-om postaje sve sadržajnija, kazao je Božinović. Podsjetio je da slovački policajci već godinama sudjeluju u turističkoj sezoni pa će ove godine slovačkim turistima na Jadranu pomagati 84 njihova policajca. Ministar je dodao i da su razgovarali o slovačkim iskustvima vezanima za predsjedanje EU, ali i migracijama, schengenskom prostoru, civilnoj zaštiti i novoj regulativi koja će odgovore na krizna stanja dići na višu razinu.

Sakova je dodala da je Hrvatska slovačkim turistima ljetna destinacija broj 1 te da joj je vrlo drago što su njihovi vatrogasci, zbog svog modula gašenja šumskih požara, pozvani na vježbu s hrvatskim kolegama. "Na bilateralnom sastanku bavili smo se voljom Hrvatske da uđe u schengenski prostor, budući da je Slovačka ušla 2007. i sakupila puno iskustava koje bi podijelila s hrvatskim prijateljima", rekla je ministrica. Dodala je kako joj je želja da ulazak Hrvatske u schengenski prostor bude što lakši i brži. Božinovića je pozvala da posjeti Slovačku, posebno granicu s Ukrajinom koja je vanjska granica EU.

Na novinarsko pitanje je li bilo riječi o novoj migrantskoj ruti preko BiH Božinović je kazao da Hrvatska i Slovačka trenutačno nisu u istoj situaciji. Rekao je i da hrvatska policija, posebno na istočnoj granici, radi dobar posao te da povećanje migranata iz BiH nije dramatično. Kazao je da Hrvatska drži stvari pod kontrolom svojim angažmanom, ali i diplomatskim aktivnostima tim više što je nadzor granica jedan od europskih prioriteta.