Inspekcija zbog profesora optuženog za spolno zlostavljanje djece

Na području Bjelovara i Daruvara u nekoliko srednjih škola zaposlen je profesor koji od 1. ožujka, prema dokumentaciji Udruge Lavica za zaštitu žrtava pedofilije, ima pravomoćnu optužnicu za spolno zlostavljanje djece. Međutim, ne radi.

Iako su o tome informirali i županiju, osnivača škola i ministarstvo obrazovanja prije tjedan dana, još uvijek nije završen inspekcijski nadzor pa osumnjičeni profesor i dalje svakodnevno može dolaziti na nastavu. Neslužbeno smo doznali da je otišao na bolovanje.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je da je njezino ministarstvo promptno zatražilo inspekcijski nadzor.

Čim sam zaprimila tu prijavu prije nekoliko dana, prijava je upućena inspekciji i zatražila sam da se provede inspekcijski nadzor kako bi se utvrdile te činjenice, a naravno škola jednako tako može postupiti suspenzijom ukoliko je podignuta kaznena prijava, rekla je Divjak u Hrvatskom saboru.

Na upit kako je moguće da takva osoba uopće radi u školi, ministrica je ustvrdila kako se očito dogodila situacija gdje se u nekom intervalu, s obzirom na dokumentaciju koja je trebala biti predana na sam natječajni postupak, dogodilo podizanje optužnice, ako je. Zbog tog pravnog vakuma dokumenti koji su bili predani u školu očito su bili takvi da tu nije bilo problema, a sada ćemo reagirati promptno. Ministarstvo je, čim je zaprimilo tu prijavu zatražilo inspekcijski nadzor i odmah se krenulo, istaknula je.