Mala Maša rođena sa 450 grama pobijedila sve izazove

Ovu priču snimili smo prije 6 mjeseci, no nismo objavili jer je bilo upitno hoće li curica preživjeti. Riječ je o bebi rođenoj u 27 tjednu sa samo 450 grama. Prošla je nekoliko teških operacija, sepse i sve preživjela. Malena Maša sutra zdrava odlazi iz bolnice. Veliki je ovo uspjeh hrvatskih liječnika i drugi ovakav slučaj poznat u svijetu.

Svaki dan je za tu bebu bila velika, velika borba. Rođena sa samo 450 grama. Snimili smo je nakon operacije dok još ni ime nije imala.

U više od 30 godina iskustva anesteziologica Diana Butković manju bebu nije imala u svojim rukama. Tako da je anestezija isto morala biti tome prilagođena, jako precizna, pedantna, pomoglo mi je sigurno moje iskustvo, kaže.

Ona je već na kraju anestezije micala živahno rukicama, nogicama i mi smo bili jako zadovoljni kad smo to vidjeli, da je zahvat dobro prošao, da je anastezija dobro prošla, tako da evo ponosni smo, dodaje.

Maša im je priuštila neviđen izazov i neizrecivu odgovornost.

Vrlo su male šanse da takvo dijete po porodu bude vitalno i da preživi. I ovo dijete činilo se u onom prvom trenutku po porodu da ne daje znakove života, ali danas medicina može učiniti puno, pa može i u ovim situacijama što je nekad bilo apsolutno nespojivo sa životom, pomoći, rekla je prim. dr. sc. Ivančica Škarić, voditeljica Jedinice intenzivnog liječenja Klinike za dječje bolesti Zagreb. 

Pomogli su i učinili čudo. Maša ima više od 3 kilograma, jede, ima normalnu stolicu i zdrava odlazi kući. Nastavak priče slijedi, već sutra upoznajte Mašu.