Počeo trodnevni simpozij o pružanju skrbi braniteljima

Trodnevni simpozij stručnjaka koji pružaju skrb hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja počeo je na Zagrebačkom velesajmu. Na njemu je naglašeno pitanje ujednačenog pristupa u rješavanju braniteljskih i stradalničkih problema. Skup su otvorili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar uprave Lovro Kuščević.

Ciljevi simpozija su analizirati načine primjene Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, osigurati jedinstveno postupanje nadležnih tijela u njegovoj primjeni te analizirati mogućnosti koje pružaju europski fondovi za hrvatske branitelje i stradalnike iz Domovinskog rata u razdoblju do 2020. Jedan od ciljeva je i informirati o novim mogućnostima do 2030., analizirati dostupne mogućnosti plasmana i promocije proizvoda zadruga branitelja, kao i korištenja mjera za braniteljske zadruge i OPG-ove te provesti prezentacije i radionice za jačanje kapaciteta stručnjaka koji braniteljskoj i stradalničkoj populaciji pružaju psihosocijalnu skrb.

Ministar Tomo Medved kazao je kako se ovaj skup održava pola godine nakon stupanja na snagu novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja te izrazio zadovoljstvo zbog velikog odaziva. Ministar uprave Lovro Kuščević naglasio je ulogu državne uprave. Kazao je da je ovdje prisutno nekoliko ministarstava s jednim ciljem, a to je da se pokaže zajedništvo hrvatske Vlade u provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja.

Tijekom tri dana predavanja i prezentacije održat će predstavnici ministarstava hrvatskih branitelja, zdravstva, uprave, poljoprivrede, regionalnog razvoja i fondova EU-a, za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Zavoda za vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom te drugih sudionika.