Afrička svinjska kuga u Mađarskoj; Tolušić apelira da se ne uvoze žive svinje

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić apelirao je da se zbog pojave afričke svinjske kuge u Mađarskoj ne uvoze žive svinje iz te zemlje jer bi pojedinci svojim nepromišljenim potezom mogli uništiti kompletnu svinjogojsku proizvodnju u Hrvatskoj.

Afrička svinjska kuga je virusna bolest svinja koja nije opasna za ljude niti za druge životinje, obično se na svinje prenosi kontaktom sa zaraženom divljom svinjom, a pred nešto manje od mjesec dana pojavila se kod divljih svinja na sjeveru Mađarske na granici sa Slovačkom.

Ne možemo zabraniti uvoz niti to želimo. Kontroliramo strogo ulazak živih svinja i mesa iz Mađarske, ali nažalost uvijek ima i naših pojedinaca koji koriste priliku jeftinijih živih svinja, koje onda uvoze u Hrvatsku. Ne kažem da može doći do problema, ali uvijek postoji šansa. Ja apeliram na sve one koji to rade da uzmu u obzir da svojim nepromišljenim potezom mogu zapravo uništiti kompletnu svinjogojsku proizvodnju u Hrvatskoj, izjavio je Tolušić nakon sastanka s europskim povjerenikom za zdravlje i sigurnost hrane Vytenisom Andriukaitisom, koji boravi u dvodnevnom radnom posjetu Hrvatskoj.

Tolušić je upozorio i kako se u slučaju zaraze svinja afričkom svinjskom kugom mora eutanazirati cijela populacija koja je zaražena, što može dovesti do velikih poteškoća kod naših svinjogojaca.