Ministrica Pejčinović Burić u Latviji

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u dvodnevnom je službenom posjetu Republici Latviji. 

Tijekom susreta s ministrom vanjskih poslova Republike Latvije Edgarsom Rinkēvičsom razmotrene su mogućnosti snažnijeg bilateralnog povezivanja, posebno u područjima gospodarstva, turizma, obrane i kulture, kao i zajedničkih twinning projekata.

Ministrica je latvijsku stranu informirala o hrvatskim pripremama za ulazak u Schengen i euro područje, te članstvo u OECD. Sugovornici su se složili kako su sigurnost i potpora zemljama JIE, kao i zemljama Istočnog partnerstva, od velike važnosti za stabilnost Europe. Također su razmijenili mišljenja vezano uz predstojeći NATO summit.

Potpredsjednica Vlade i ministrica sastala se također s potpredsjednikom Vlade Republike Latvije i ministrom gospodarstva Arvilsom Ašeradensom, s kojim je detaljnije razgovarala o gospodarskoj suradnji, s fokusom na energetiku i turizam. 

Na sastanku s Inese Lībiņa-Egnere, potpredsjednicom Parlamenta Republike Latvije i predsjednicom Skupine za međuparlamentarne odnose s Republikom Hrvatskom i Lolite Čigāne, predsjednicom Odbora za europske poslove latvijskog Parlamenta, razmijenjena su mišljenja o bilateralnoj (parlamentarnoj) suradnji. 

Potpredsjednica Vlade i ministrica Pejčinović Burić tijekom posjeta Latviji također je zajedno s ministrom Rinkēvičsom položila cvijeće na Spomeniku slobode u Rigi, posjetila Nacionalnu knjižnicu Latvije, Muzej okupacije i NATO Centar izvrsnosti za strateško komuniciranje.