Budimir: Ovom inicijativom dogodile su se promjene

Jučer je bio posljednji dan dvotjednog roka za prikupljanje potpisa građana za raspisivanje dvaju referenduma - o izmjeni izbornog sustava te o otkazivanju Istanbulske konvencije.

Koordinatorica građanske inicijative "Istina o Istanbulskoj" Kristina Pavlović rekla je za Hrvatski radio da će se točni podaci o potpisima znati tijekom tjedna.

U Studiju 4 gostovala je Davorka Budimir iz inicijative Narod odlučuje. Ona je istaknula kako je naše društvo sazrelo da se nešto promijeni. Imamo aktivnije građanstvo i ne bi trebalo biti tema o kojima se ne bi trebalo pitati građane. Ne misli da vlada "referendumomanija" jer smo u 28 godina imali vrlo malo referendumskih inicijativa. 

Nije željela komentirati stavove ustavnopravnog stručnjaka profesora Branka Smerdela. Ustav je temeljni akt i daje nam okvir za ponašanje. Kao društvo spremni smo sudjelovati u reguliranju svih pitanja, pa i da naš Ustav popravimo u onim dijelovima koji nisu dobro definirani, kojima je jednostavno istekao rok trajanja.

Komentirajući izjave pojedinih koji inicijativu smatraju demokratskom kataklizmom, rekla je da su sve inicijative dobrodošle. Ovom inicijativom dogodile su se promjene. Više neće biti moguće takva pitanja stavljati pod tepih. Ovom inicijativom prvenstveno se želi potaknuti unutarstranačka demokracija, koja u Hrvatskoj ne postoji, izjavila je Budimir.

Dodala je kako se kao društvo moramo zalagati za sustav pravednosti. Znači da ako u Hrvatskoj imamo 22 nacionalne manjine, mora se naći način na koji će one biti predstavljene pravedno, dodala je.