Sinčić: Borimo se za monetarni suverenitet i kunizaciju

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić izvijestio je da je njegova stranka u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o obveznim odnosima te Zakona o deviznom poslovanju čime bi se u Hrvatskoj ukinula valutna klauzula do 1. prosinca ove godine.

Po izmjenama tih zakona, svi bi se krediti automatski konvertirali u kunske, a sav rizik i trošak tog postupka snosile bi banke a ne građani i poduzetnici, rekao je Sinčić na konferenciji za novinare te istaknuo da je to "borba za monetarni suverenitet, kunizaciju i zaštitu nacionalnog bogatstva".

"Monetarni suverenitet u srcu je programa Živog zida, a naš prijedlog ukidanja valutne klauzule je tu da bi se dala prednost kuni i maknuli nepotrebni rizici", pojasnio je Sinčić.

"Svi znamo kako je 'švicarac' devastirao građane, i tu prijetnju treba ukloniti iz zakonodavstva", kazao je te dodao da je to jasna poruka Živog zida strategiji premijera i HNB-a o uvođenju eura, jer "da se ovo napravilo na vrijeme nikada ne bi došlo do 'švicarca'".

Sinčić je rekao da ih je na te prijedloge potaknula i politička kriza u Italiji koja bi mogla uzdrmati cijeli Europu, pogotovo gospodarski.

"To pokazuje da monetarni sustav EU nije dobar i da ga treba mijenjati, i zato Hrvatska treba ukloniti sve rizike tako da odvežemo naše kreditne odnose od eura i isključivo ih vežemo za kunu, valutu u kojoj primamo plaću. Ne smijemo dopustiti da euro postane novi 'švicarac'", upozorio je Sinčić.

Komentirao je i objavu Građanske inicijative Narod odlučuje da su skupili dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o promjenama izbornog zakonodavstva.

Živi zid nije podržao tu inicijativu, ali neki njihovi članovi jesu dali potpise za raspisivanje referenduma jer, u pravilu, Živi zid podržava sve referendumske inicijative s obzirom na to da želimo da građani odlučuju, rekao je Sinčić.
Referendum protiv Istanbulske konvencije ipak nisu potpisali jer, kažu, ima ideološku podlogu, a oni ne žele sudjelovati u tome i dijeliti građane.

"Ako je nešto neustavno, odlučit će Ustavni sud, a kada dođe do rasprave o referendumu, odlučit ćemo kakav ćemo zauzeti stav. Svakako da izborni sustav treba promjene, a jesu li to ove koje nudi referendum, jednim dijelom da, drugim ne", ustvrdio je.

Stoga će pričekati da se potpisi predaju, utvrdi je li ih dovoljno i je li referendum uopće ustavan, a onda će, tvrdi Sinčić, na vrijeme zauzeti stav Živog zida o cijeloj temi.

"Jedno je skupljanje potpisa, a drugo na referendumu biti za ili protiv", zaključio je.