Kuščević: Imamo informacije da prikupljanje potpisa još traje

Građanska inicijativa Narod odlučuje objavila je na društvenim mrežama da su prikupili dovoljno potpisa za provođenje referenduma o izmjenama izbornog sustava. Točan broj potpisa objavit će sutra.

Predstavnici Građanske inicijative "Istina o Istanbulskoj" objavili su kako su prikupili 371.821 potpis za raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije, a od Ministarstva uprave zatražili su odobrenje za dodatnih 15 dana za prikupljanje potpisa u Sisku, Rijeci, Gradcu i Samoboru, mjestima gdje im je to bilo onemogućeno.

Koliko je potpisa prikupila građanska inicijativa Narod odlučuje i hoće li se i kada raspisati referendum o izmjeni izbornog zakonodavstva u Otvorenom su govorili Zvonimir Troskot, predstavnik Građanske inicijative "Narod odlučuje", Lovro Kuščević, ministar uprave (HDZ), Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a i Robert Podolnjak, zastupnik Mosta.

Prešli smo prag koje je zadalo Ministarstvo uprave. Smatramo da se radi o povijesnoj brojci, unatoč opstrukcijama i koordiniranom bojkotu, uspjeli smo prikupiti preko 374.740. To je povijesni trenutak za građane koji su srušili nakaradni politički sustav koji je postavljen za političke kaste kako bi dobro bilo njima, a ne građanima koji su ih izabrali, rekao je Troskot.

Moram to demantirati. Nije postojala koordinirana akcija da se referendum onemogući. HDZ je stranka koja je stvorila demokraciju, stoga štuje Ustav i pravo građana na referendum. U primjerenom roku, jer rok nije propisan, trebalo bi predati potpise, a dobivamo informacije da se oni još prikupljaju. Nema roka u kojem se moraju predati potpisi. Očekujem da će ih predati Saboru, i o referendumu će odlučiti Sabor. On ima pravo zatražiti i mišljenje Ustavnog suda o ustavnosti pitanja, rekao je Kuščević.

Troskot mu je odgovorio: Sve radimo sukladno zakonu, ako nešto znate, prijavite nas. S gradonačelnikom Rijeke i Samobora trebate se ispričati jer ste ukrali 12 dana građanima.

Kuščević je rekao da to što su napravili gradonačelnici je sramota. Postavili su se iznad Ustavnog suda. U zakonu piše da je za ustavnost provođenja odgovoran Ustavni sud. Vlada će tu provesti upravni nadzor je li ta odluka bila u skladu sa zakonom.

Bauk smatra da je odluka gradonačelnika zakonita. Po zakonu, organizacijski odbor je nužan prijaviti mjesta…  ne bih više ni razmatrao to pitanje. Ako su gradonačelnici pogriješili, postoje nadležna tijela da to utvrde, u ovom slučaju složio bih se s ministrom Kuščevićem.

Podolnjak je izjavio da se oduvijek zalaže da o referendumskom pitanju prethodno odlučuje Ustavni sud, kako se ne bi trošila društvena energija.

Demokracija je procedura. Ne možemo se ponašati po objedama – vi lažete, vi kradete… Ostvarit ćete svoja prava kroz tijela koja su za to ovlaštena.  Ovo o čemu govore – bio bi potpuni kaos. HDZ je upravo izmislio preferencijalno glasovanje. Ova inicijativa bi dovela do nereda, nekompatibilnosti, kaže Kuščević.

Podolnjak mu je odgovorio da više od godinu dana postoji Mostov prijedlog zakona koji predlaže tri preferencijalna glasa. Ne bi bilo razlike s ovim uvjetom o povećanju praga. Kada smo dogovarali koalicijsku vladu, HDZ nije rekao da će to biti loše. No od toga ništa nije bilo. Neposredno glasovanje je ograničeno na samo jedan glas. Po našem prijedlogu stranka će dati listu, a građani će odlučiti tko će ići u Sabor. I druge države imaju s tim dobra iskustva.

Nije bilo kampanje za preferencijalno glasovanje već  protiv zastupnika manjina. Mislim da je to neustavno i tražit ću da se usporede dvije popisne liste. Predložio bih ministru da pogleda SDP-ov prijedlog o promjeni Ustava. Odluka se može donijeti s puno manje glasova nego li ste prikupili potpisa. Predložit ćemo ocjenu ustavnosti Saboru za ova pitanja. Naša je inicijativa da se broj potpisa smanji na 200.000, da se prikupljaju u državnim tijelima i da prikupljanje traje dulje. Ocjena ustavnosti pitanja treba biti prije prikupljanja. Kad se raspiše referendum – 50% glasova trebalo bi za promjenu Ustava, a 25% za promjenu zakona,
rekao je Bauk.