Prihvaćen model strateškog partnerstva Grada Zagreba i države za IZ

Vlada je prihvatila prijedlog modela strateškog partnerstva države s Gradom Zagrebom za pokretanje proizvodnje u Imunološkom zavodu d.d. (IZ).

Vjerujem da će ovaj prijedlog pokrenuti proizvodnju i održivost Imunološkog zavoda, rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici na kojoj je model strateškog partnerstva predstavio državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić.

Partnerstvo s Gradom Zagrebom u jednakim vlasničkim udjelima omogućit će pokretanje proizvodnje s ciljem opstanka IZ i nastavka obavljanje djelatnosti koja je od strateškog važnosti za RH i zdravlje njezinih građana, rekao je Plazonić.

Vlada je tako zaključkom zadužila Ministarstvo državne imovine, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstvo financija da u roku 30 dana pripreme i predlože joj na donošenje akte u vezi strateškog partnerstva.

S obzirom da u ovom trenutku postoje dvije pravne osobe - trgovačko društvo Imunološki zavod d.d. i ustanova Imunološki zavod, Vlada je Ministarstvo državne imovine zadužila da u roku 15 dana predloži donošenje odluke kojom se prekida postupak preoblikovanja trgovačkog društva Imunološki zavod d.d. u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva Imunološki zavod, a koji do sada nije u cijelosti proveden.

Ministarstvo zdravstva zadužila je pak da joj u roku 30 dana predloži donošenje nacionalnog plana opskrbe krvnim derivatima.