Za preradu proizvoda ribarstva odobreno 56,6 milijuna kuna

U Ministarstvu poljoprivrede potpisano je 19 odluka o dodjeli sredstava u okviru Mjere IV. 4 "Prerada proizvoda ribarstva i akvakulture" vrijednih 56,6 milijuna kuna.

Radi se o Operativnom programu za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014.-2020., a rezultat je to drugog natječaja za provedbu te mjere, provedenog prošle godine.

Na natječaj su se mogli kandidirati projekti izgradnje ili rekonstrukcije objekata za preradu proizvoda ribarstva te skladišnih prostora, projekti opremanja objekata za maloprodaju; kupnju specijaliziranih vozila, sustava za nadzor objekata kao i za unaprjeđenje uvjeta rada u objektima.

Predmet potpore su ulaganja u preradu proizvoda ribarstva i akvakulture u cjelokupnom lancu prerade. Najveći je iznos potpore po korisniku je 7,5 milijuna kuna, a isplata potpore moguća je jednokratno po završetku ulaganja ili etapno, svaka tri mjeseca po završetku dijela radova.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić tom je prigodom istaknuo da je Hrvatskoj kroz Europski fond za pomorstvo i ribarstvo na raspolaganju 350 milijuna eura za 36 mjera vezanih za morski i slatkovodni ulov i uzgoj, preradu i trženje proizvoda kao i  za bolju organizaciju proizvođača i lokalne akcijske grupe u ribarstvu. Spomenutim se pokriva cjelokupan sektor hrvatskog ribarstva.