Spriječen pokušaj krijumčarenja ljudi; ranjena djeca

Policijski službenici Policijske uprave zadarske sinoć su spriječili pokušaj krijumčarenja osoba na području Policijske postaje Donji Srb.

Vozač sumnjivog kombija nije se zaustavio već je prema policiji nastavio vožnju, a policajci su, da bi odbili napad na sebe, prema njemu ispalili više hitaca iz varenog oružja.

Nakon toga vozač kombija je iskočio iz vozila i pobjegao u šumu, a u kombiju je pronađeno 29 osoba stranih državljana, među njima i dvoje djece s ozljedama od vatrenog oružja i više njih s ozljedama od opasne vožnje.
Ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Željko Čulina potvrdio je da su ozlijeđena djeca stabilno. Jedno dijete ima prostrijelnu ranu kroz lice, zbrinuto je i trenutačno je na respiratoru, izvan životne opasnosti. Drugo dijete također ima prostrijelnu ranu kroz lice, na odjelu je dječje kirurgije i potpuno je stabilno.

HRT neslužbeno doznaje da je policiji navodno poznat identitet vozača. Provesti će se i unutarnja kontrola u policiji kako bi se ravijetlile sve okolnosti te utvrdilo je li pucnjava bila opravdana.
Incident je komentirao i premijer Andrej Plenković. Jako mi je žao za taj incident. Dobio sam inicijalnu informaciju od ministra Davora Božinovića. Izražavam žaljenje zbog ranjavanja dvoje malodobne djece, mislim da je to jako loše, ali siguran sam da će istraga pokazati kako se to dogodilo. Očekujem od policije da nastavi štititi našu granicu i boriti se protiv krijumčara ljudi, u ovom slučaju iz BiH.

Na konferenciji za novinare u Policijskoj postaji Donji Srb glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan, rekao je da kriminalistička obrada u tijeku i kada budu imali više infomacija, obratit će se javnosti.

Načelnik PU zadarske Anton Dražina rekao je da je njihov prioritet i naglasak na borbu protiv organiziranog kriminala i zaštitu državne granice. Istaknuo je da za počiniteljem još tragaju, ali i da imaju korisne infomacije koje ih čekaju u kriminalističkom istraživanju.

Policija je postupila u skladu sa svojim ovlastima. Ugroženi su bili životi policijskih službenika. Radilo se automobilu zatvorenog tipa - Furgon - i nismo znali o čemu i kome se unutra radi.

Dražina je rekao da se prema preliminarnim infomacijama, radi o četiri obitelji plus brat i sestra iz Iraka i Afganistana. Najmlađe dijete ima sedam godina. Oni će najvjerojatnije biti prevezeni u smještajni centar - zagrebački Porin.

Dražina je istaknuo i da ne može potvrditi da je sinoćnjom akcijom zaustavljen kanal krijumčarenja, dodavši da je jak udar na hrvatske granice. Tu nismo zbog migranata, već zbog krijumčara, naglasio je.