"Narod odlučuje" prikupio dovoljan broj potpisa za referendum

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" objavila je da je prikupila dovoljan broj potpisa za referendum o izmjenama izbornog sustava.

Slavimo festival demokracije, rekao je koordinator građanske inicijativi "Narod odlučuje" Zvonimir Troskot izvijestivši da je za prvo pitanje prikupljeno 397.024 potpisa, a za drugo pitanje 390.189 potpisa.

Prvo pitanje odnosi na opće odredbe izbornog sustava, optimalni izborni prag i ostalo, a drugo pitanje glasilo je: Želite li da se u Ustav doda članak po kojem zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna?

Troskot je zahvalio svim volonterima rekavši da su oni jedini pravi, hrabri junaci i uzori pravednije Hrvatske o kojoj svi sanjamo.

Ministar Lovro Kuščević priznao je protuustavne i protuzakonite radnje Grada Rijeke i Samobora, ali nije ništa napravio u tom pitanju. Neka se izjasni građanima Rijeke i Samobora kako će im nadoknaditi 20 dana koje im je ukradeno ustavno pravo da se izjasne po pitanju referenduma jer je sam kao ministar uprave omogućio segregaciju građana RH, rekao je Troskot.

Najavio je i da će u idućih 10-ak dana predati potpise u Hrvatski sabor.
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da potrebno utvrditi broj potpisa, da li je on odgovarajući sukladno zakonu i zatim će se utvrditi jesu li ta pitanja uopće u skladu s Ustavom, vrlo vjerojatno, i nakon toga će se donijeti ključna odluka kako u cijeloj toj priči dalje.