Krijumčar migranata uhićen; Ministar Božinović: Policijski službenici postupili opravdano

Policija je uhitila krijumčara koji je u kombiju prevozio 29 migranata, uglavnom maloljetnika iz Afganistana i Iraka. Osoba koja se dovodi u vezu s krijumčarenjem migranata uhićena je na području PU zadarske i trenutačno se nalaze na kriminalističkoj obradi u sjedištu zadarske policije, potvrdio nam je glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan.

Krijumčara migranata policija je uhitila na području Srba. Iako se nagađalo da je krijumčar davno prešao granicu jer je pobjegao u šumu koja je od granice s BiH udaljena samo petstotinjak metara, čini se da se dan i pol skrivao u šumi na području Srba, gdje je i uhićen. Kako neslužbeno doznajemo, najvjerojantije je državljanin Srbije ili Bosne i Hercegovine.

U srijedu je policija na području Donjeg Srba, nedaleko od granice s BiH, zaustavila furgon s austrijskim tablicama u kojem je krijumčar prevozio 29 migranata iz Iraka i Afganistana u Hrvatsku. Među migrantima bilo je i 15-oro djece, a dvoje dvanaestogodišnjaka je u policijskom postupanju ranjeno vatrenim oružjem, nakon što vozač nije poslušao tri prethodne naredbe da zaustaviti vozilo. Stao je tek kada je zapucano, iskočio iz vozila i pobjegao.

Ranjena djevojčica otpuštena je iz zadarske bolnice, a 12-ogodišnji dječak, koji je zbog prostrijelne rane proveo 5 sati na operacijskom stolu u zadarskoj Općoj bolnici, kasno poslijepodne prebačen je u Kliniku za dječje bolesti Zagreb.

Jutros je u Puli slučaj komentirao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Rekao je da su policijski službenici postupili opravdano, u skladu sa zakonom, jer su bili u situaciji koja je bila opasna za njihov život, a sukladno pravilima struke i hrvatskim zakonima u takvim situacijama dopuštena je uporaba vatrenog oružja.

Osim dvoje djece, zbog sulude vožnje krijumčara, još je sedam migranata lakše ozlijeđeno. Prevezeni su u gospićku bolnicu, no nitko nije tražio liječenje. Spriječen pokušaj krijumčarenja ljudi; ranjena djeca

U zagrebačkom naselju Trešnjevka jučer je uhićen srbijanski državljanin koji je u kombiju njemačke registracijske oznake prevozio 11 Afganistanaca. Kada su policijski službenici zaustavili vozilo, vozač i migranti pokušali su pobjeći, ali ih je policija zaustavila.

Policija je danas potvrdila da je proteklih dana u Vojniću i Ozlju  policija uhitila četvoricu hrvatskih državljana koji su krijumčarili 35 stranaca. U Ozlju je 28. svibnja uhićen 29-godišnjak zbog krijumčarenja devet stranaca, a jučer u Vojniću 34-godišnjak zbog krijumčarenja 26 stranaca.