Tema dana: Tko će se ukrcati u vlak s nagodbom?

"Vlak s nagodbom napustio je stanicu" - slikovito je opisao situaciju izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško. Uspio je osigurati potporu najmanje dvije trećine vjerovnika. Najveći udio u budućem koncernu imat će ruske banke Sberbank i VTB, te vlasnici obveznica. Pravno će nagodbu testirati Trgovački sud koji će u roku od 15 dana morati odlučiti prihvaća je ili ne.

Gosti Teme dana HRT-a bili su konzultant Danko Sučević i novinar Jutarnjeg lista Frenki Laušić.

Podsjetimo, nakon što je jučer postignuta nagodba i osigurana potpora barem dvije trećine Agrokorovih vjerovnika, ostaje vidjeti hoće li joj se idućih dana priključiti još netko od nezadovoljnih vjerovnika. Najveći udio u budućem koncernu imat će ruske banke Sberbank i VTB te vlasnici obveznica.

Postignuta nagodba vjerovnika Agrokora i dovoljna većina za njezino izglasavanje, za Vladu su više nego dovoljni razlozi za zadovoljstvo razvojem situacije.

"Čini mi se da su u najvećoj mjeri zadovoljeni svi dionici, to je za mene jedan pozitivan aspekt, očekujem da se ročište svih vjerovnika održi do kraja lipnja i nakon toga očekujem potvrdu nagodbe na trgovačkom sudu, a da li će baš svi sudionici ovoga procesa biti kompeltno zadovoljni, to jednostavno nije realno", rekao je premijer Andrej Plenković.

Ključnu će ulogu u budućem Agrokoru imati ključni kreditor, Sberbank. Rusi su odustali od sudjelovanja u roll-upu, te dobili mogućnost zamjene 18 posto dionica Mercatora za 1 cijelo 6 posto udjela u budućem Agrokoru, ovisno o daljnjem poslovanju tvrtke.

Za dobavljače koji su kreditirali Agrokor putem mjenica, i koji sada regresno duguju bankama i faktoring-društvima, nudi se otpis dugova od 65 posto. Plaćanje 35 posto duga bankama, uvjet je s kojim će se najteže pomiriti Adris.

Iako Peruško posebno ne spominje Franck, zasad nema izgleda da će ta tvrtka prihvatiti ponuđene uvjete otpisa po mjenicama. Ponovno na sudu traže ravnopravniji status s drugim dobavljačima.

O ukrcavanju na vlak s nagodbom, kako se Peruško slikovito izrazio, u Francku, čini se, još ne razmišljaju.