Pahor: Mandat ću najprije dati Janši

Slovenski predsjednik Borut Pahor mandat za sastavljanje nove vlade dat će relativnom pobjedniku parlamentarnih izbora Janezu Janši, čije ja Slovenska demokratska stranka osvojila 25% glasova, dvostruko više od Liste Marjana Šarca. Slijede Socijalni demokrati, Stranka modernog centra, Ljevica i demokršćanska Nova Slovenija, Demokratska stranka umirovljenika i Slovenska nacionalna stranka.

Učinit ćemo sve kako bismo sastavili stabilnu vladu u interesu Slovenije. Ako ne uspijemo, zapljeskat ćemo svakomu tko to pokuša. Bez obzira na to hoćemo li biti u vladi ili opoziciji, Slovenska demokratska stranka radit će za dobrobit Slovenije i slovenskog naroda, rekao je Janez Janša.

Rezultati parlamentarnih izbora

Janša je relativni je pobjednik parlamentarnih izbora u Sloveniji nakon što je njegova Slovenska demokratska stranka (SDS) osvojila 25,02% glasova, pokazali su rezultati koje je kasno sinoć, nakon prebrojenih više od 99% glasova, objavilo državno izborno povjerenstvo.

Na drugom je mjestu Lista Marjana Šarca (LMŠ) s 12,6% glasova, a slijede Socijalni demokrati (SD) s 9,94%, Stranka modernog centra (SMC)9,74%, Ljevica (L)9,23% i demokršćanska Nova Slovenija (NSI) sa 7,15%.

Izborni prag od 4% prešle su još stranka bivše premijerke Alenke Bratušek SAB (5,11 posto), Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) sa 4,91 posto i Slovenska nacionalna stranka (SNS) sa 4,20 posto.

Janša je u prvoj izjavi nakon objavljivanja rezultata rekao kako će učiniti sve da formira čvrstu i stabilnu vladu, no svjestan je da je to težak zadatak.

Analitičari smatraju da bi zbog velikog broja stranaka koje su ušle u parlament, čak devet njih - sastavljanje nove vlade moglo biti otežano.

HRT-ova novinarka Krstina Pešić u Ljubljani je za Studio 4 razgovarala s političkim analitičarem Alemom Maksutijem.