Horvat: Razgovor s Vlahovićem nije miješanje u postizanje nagodbe

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je da nije bio na sastanku premijera Andreja Plenkovića s predsjednikom Uprave Adris grupe Antom Vlahovićem te kako ne misli da taj razgovor predstavlja miješanje politike u proces postizanja nagodbe u Agrokoru. 

Politici zakon daje vrlo skromne mogućnosti intervencije, dodao je. U ovom trenutku nagodbu i proces pregovora vodi izvanredna uprava i siguran sam da ćemo imati nagodbu do dana koji je definiran zakonskim okvirom, rekao je Horvat uoči radnog sastanka s predstavnicima japanskih tvrtki.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić nedavni susret premijera Andreja Plenkovića s predsjednikom Uprave Adris grupe Antom Vlahovićem ocijenio je konstruktivnim, a smatra i da postoji većina potrebna za izglasavanje nagodbe u Agrokoru, ali i kako bi bilo najbolje da se svi uključe u taj proces.

Nije sporno da postoji većina potrebna za izglasavanje nagodbe u Agrokoru, ali za kvalitetan nastavak i oporavak sustava bilo bi najbolje da se svi uključe u taj proces, rekao je Tolušić odgovarajući na upite novinara u Garešnici gdje je sudjelovao na radionici o mjerama iz Programa ruralnog razvoja i predstavljanju proizvoda s oznakama kvalitete Hrvatske poljoprivredne agencije.

Po Tolušićevim riječima, iz Adris grupe su tražili susret s premijerom, a razgovor je bio konstruktivan. Adris je jedna od naših najvećih i najuspješnijih kompanija i sasvim je normalno da njihove predstavnike primi premijer. Na kraju krajeva, Adris grupa je tražila da razgovara s premijerom, a mislim da moramo učiniti sve što možemo da se na konstruktivan i normalan način svi uključe u nagodbu, istaknuo je Tolušić. Dodao je kako razumije poziciju Adrisa, koji je u Agrokoru izložen s vrlo velikim iznosom, te je normalno da želi pronaći način da što bolje prođe u nagodbi i opravda poteze svojim dioničarima.

Iz Vlade su ovaj vikend potvrdili da se premijer Plenković krajem prošlog tjedna sastao s čelnim čovjekom Adris grupe Antom Vlahovićem te da se na tom sastanku izravno informirao o poziciji Adris grupe u procesu sklapanja nagodbe u Agrokoru. Izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško u četvrtak je izvijestio da su članovi privremenog vjerovničkog vijeća i veliki vjerovnici tijekom prošlotjednih razgovora postigli dogovor o nagodbi te kako postoji podrška vjerovnika koja prelazi zakonski potrebnu dvotrećinsku većinu za izglasavanje nagodbe. No, priznao je i kako na putu prema izglasavanju nagodbe stoje tri kompanije: Agram, Alca te Adris.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je da središnja banka pozorno prati situaciju vezano uz Agrokor te da bi se sklapanjem nagodbe uklonio značajan rizik lošeg učinka na gospodarstvo.