U Zadru primljen pacijent sa sumnjom na ospice

Nakon tri potvrđena slučaja ospica u Dubrovniku, u općoj bolnici Zadar primljen je pacijent sa sumnjom na ospice.

Možemo potvrditi da je na Odjel za infektologiju Opće bolnice Zadar primljen pacijent sa simptomima infektivne bolesti. Gospodin je trenutačno u obradi, a među ostalim uzeti su i materijali za dokazivanje moguće infekcije virusom ospica. Iz opreza poduzete su sve mjere izolacije koje se inače primjenjuju u takvim slučajevima, izjavio je zamjenik ravnatelja dr. med. Edi Karuc.

Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Marijo Bekić izjavio je u Dubrovniku kako je potvrđen slučaj ospica u žene iz Dubrovnika, zaposlene u bolnici, koja je dosad bila pod sumnjom na zarazu, što je treći potvrđeni slučaj ospica u Dubrovniku u nepuna dva tjedna.

S obzirom na to da su oba pacijenta bila u posrednom kontaktu s pacijentom zaraženim ospicama, od samog početka im se pristupilo kao da imaju ospice. Jedan pacijent je hospitaliziran i u izolaciji, drugi je na kućnoj njezi, također u izolaciji. Oba se pacijenta osjećaju dobro. Medicinska sestra koja je na kućnoj njezi ima manje, dok drugi pacijent, iako stabilnog stanja, ima jače izražene simptome. Plan je, međutim, da i on do kraja tjedna bude otpušten iz bolnice.

Nameće se pitanje jesu li pacijenti o kojima je riječ cijepljeni. "Oni bi trebali biti cijepljeni s obzirom na svoju dob, međutim, oni sami nisu sigurni, ne postoji mogućnost dokumentacije gdje bismo to provjerili tako da možemo govoriti da oni nisu zapravo cijepljeni", kaže Bekić.
 
Karantena je organizirana, kaže Bekić, s obzirom na to da je riječ o pojedinačnim slučajevima koji su povezani. Ako nalazi za oba pacijenta potvrde ospice, pretpostavka je da je izvor zaraze jedan pacijent koji je tu bio prije desetak dana. "Dakle, nema novih izvora zaraze. Ni iz njegova užeg kućanstva ni iz kućanstava novih dvoje pacijenata nema informacija da ukućani imaju simptome ospica, tako da za sada brojimo ova tri pacijenta", rekao je Bekić, pozvavši još jednom na cijepljenje.