Umrla hrvatska književnica Daša Drndić

Hrvatska književnica Daša Drndić umrla je sinoć u Rijeci. 

Daša Drndić
rođena je u Zagrebu 1946. Studirala je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Kao Fulbrightova stipendistica boravila je na Southern Illinois University, a zatim i studirala na Case Western Reserve University. Radila je kao urednica u izdavačkoj kući Vuk Karadžić, kao profesorica engleskog jezika na Narodnom univerzitetu "Đuro Salaj" i urednica-dramaturginja na Radioteleviziji Beograd.

Doktorirala je na Sveučilištu u Rijeci gdje je na Odsjeku za anglistiku predavala modernu britansku književnost i kreativno pisanje. Objavljuje prozu, književnu kritiku, analitičke tekstove i prijevode u časopisima i književnim listovima te igrane i dokumentarne radiodrame.

Dosad objavljena prozna djela: "Put do subote" (1982.), "Kamen s neba" (1984.), "Marija Częstohowska još uvijek roni suze ili Umiranje u Torontu" (1997.), "Canzone di guerra" (1998.), "Totenwande" (2000.), "Doppelgänger" (2002.), "Leica format" (2003.), "After Eight" (2005.), "Feministički rukopis ili politička parabola" (2006.), "Sonnenschein" (2007.), "April u Berlinu" (2009.), "Belladonna" (2012.) i "EEG" (2016.).

Roman "Sonnenschein" osvojio je 2007. nagradu Fran Galović za najbolju knjigu zavičajne tematike i nagradu Kiklop za prozno djelo godine. Dobitnik je nagrade Independent za najbolju stranu beletrističku knjigu po izboru čitatelja (Independent Foreign Fiction READERS Prize) za 2013. Daša Drndić dobitnica je međunarodne književne nagrade Prozart 2014.

Obuljen Koržinek: Odlazak Daše Drndić veliki je gubitak za hrvatsku književnost

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izrazila je sućut zbog smrti istaknute književnice Daše Drndić, istaknuvši da je njezin prerani odlazak veliki gubitak za hrvatsku književnost.

Znali smo da je teško bolesna, ali naravno, uvijek ste zatečeni. Sigurno je da je Daša Drndić mogla još jako puno dati hrvatskoj umjetnosti i književnosti, rekla je ministrica novinarima u Ministarstvu kulture. Ona je jedna od naših najprevođenijih književnica, jednako cijenjena i u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dobitnica je brojnih nagrada, i ne mogu ništa drugo reći nego izraziti sućut obitelji i reći da je to što je prerano umrla sigurno veliki gubitak za hrvatsku književnost, istaknula je ministrica.