Plenković: Novim izdanjem euro obveznice ušteda od 250 mil. eura u 10 godina

Na početku današnje 100. sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković osvrnuo se na jučerašnju vijest koju je priopćilo ministarstvo financija da su uspješno izdali euro obveznicu na međunarodnom tržištu kapitala - ukupan nominalan iznos od 750 milijuna eura, dospijeće 10 godina. Godišnja kuponska kamata iznosi 2,7, a ostvareni prinos 2,89 posto.

Premijer Plenković rekao je da je riječ o jako dobroj transakciji kojom se refinancira postojeća obveza kojoj je dospijeće u srpnju, te da će Hrvatska godišnje uštedjeti 180 milijuna kuna. Dakle na deset godina, to je 250 milijuna eura.   

Činjenica da će doći do ušteda izrazito je dobra. Vjerujem da će u konačnici svi ovi pozitivni aspekti dovesti do povećaja kreditnog rejtinga i hrvatske u investicijskom kreditnom rejtingu, rekao je Plenković.

Istaknuo je i da jučer boravio u Bavarskoj. Bavarska i Hrvatska imaju već 45 godina zajedničku komisiju. Riječ je o jednoj od nabogatijih i najvećih njemačkih zemalja, preko 13 milijuna ljudi. U Bavrskoh živi 100.000 Hrvata. Važni ekonomski odnosi preko milijarda eura razmjena, 40 posto njemačkih turista dolazi u RH, oni su iz Bavarske, a taj broj je oko milijun i 200 tisuća ljudi. Slobodno možemo reći da 10 posto Bavaraca boravi u RH, rekao je premijer te dodao da je pozvao predsjenika vlade Bavrske da posjeti RH i da pokušamo još više raditi s Njemačkom kao jednom od ključnih partnera.

Premijer je rekao i da se kratko susreo i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kratko. Bili su na skupu EPP gdje su govorili o ključnim pitanima Europe. Iznio sam poglede Hrvatske na budućnost Europe, naše ambicije za shengen, eurozonu, pitanje ilegalne migracije. Dobro je da se donosi intenziviraju i da naše europske ambicije i bilateralne odnose s Njemačkom nastojimo što više razgranati.

U našoj Temi dana o tri zakona iz područja kulture govorila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Potvrdila je da je u javnosti bilo dosta rasprave o zakonu o arhivskom gradivu i arhivima.