Trump sam protiv svih uoči G7 u Kanadi

Čelnici sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) stižu u Kanadu na iznimno napet godišnji summit zbog carinskih nameta koje je nedavno uveo svojim saveznicima Donald Trump, oglušujući se na njihove prosvjede.

Nakon mjeseci uzaludnih bilateralnih susreta, američki predsjednik suočit će se u petak i subotu u La Malbaieu u kanadskom Quebecu izravno s čelnicima G7, skupine koju čine, osim SAD-a, Kanada, Britanija, Italija, Francuska, Njemačka i Japan.

Nakon jednostranog povlačenja Washingtona iz iranskog nuklearnog sporazuma, eskalacija s uvođenjem carina doživljena je kao negacija razloga postojanja G7.

Sukob oko carina takav je da bi se moglo desiti da summit ne završi zajedničkom deklaracijom, osim dijelova o zagađenju oceana ili ravnopravnosti muškaraca i žena.

Ako američki otpor ode predaleko, nećemo žrtvovati naša načela, naše interese za prividno jedinstvo, kaže Elizejska palača. Ne dolazi u obzir da se ne spomene sporazum iz Pariza ili optuži Iran da ne poštuje nuklearni sporazum.

Što se tiče trgovine, Francuska želi reći da bi trgovina trebala biti otvorena, slobodna, ravnopravna, između zemalja članica G7. No, Donald Trump nije pokazao nikakvu namjeru povlačenja, zadovoljan što je prešao u višu brzinu svoje protekcionističke politike, nakon prve godine oklijevanja. Uvjeren je da kao prva svjetska gospodarska sila dominira odnosom snaga te da će primorati svoje partnere da popuste.