Dan hrvatske diplomacije

U palači Dverce svečano je obilježen Dan hrvatske diplomacije, u spomen na 879. godinu, kada je papa Ivan VIII hrvatskom knezu Branimiru uputio pismo kojim mu je priznao zemaljsku vlast nad Hrvatskom.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić tradicionalno je uručila diplome 40-ero polaznika 18. generacije jednogodišnjeg stručnog studija Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Moderna Hrvatska gradi i modernu diplomaciju, a za to joj je potreban i novi zakon o vanjskim poslovima, poručila je ministrica Pejčinović Burić.

Podsjetila je da je na snazi još uvijek zakon o vanjskim poslovima iz 1996. godine. Treba nam novi, moderni, drugačiji, primjereniji vremenu i prostoru, odnosno i okolnostima u kojima hrvatska diplomacija danas radi.

Kazala je da je početni nacrt zakona napravljen te da bi novi zakon trebao pomoći da bolje možemo odgovoriti izazovima vremena, izazovima potreba Hrvatske i hrvatske diplomacije u ovom vremenu.

Ministrica je poručila članovima Hrvatskog diplomatskog kluba da su odigrali važnu ulogu u stvaranju i izgradnji suvremene hrvatske države i diplomacije - od uspostave hrvatske državnosti, suverenosti i teritorijalnog integriteta do euroatlantskih integracija.

Vašim naporima pridonijeli ste i našim uspješno okončanim euroatlantskim integracijama, a Hrvatska se odonda čvrsto usidrila u europskoj obitelji država i međunarodnoj zajednici općenito, kazala je zahvalivši im na doprinosu.

Pejčinović Burić navela je brojne diplomatske aktivnosti koje su obilježile proteklih godinu dana te najavila aktivnosti i brojne izazovne zadatke i ciljeve koji stoje pred hrvatskom diplomacijom.
Rekla je da Hrvatska nastavlja jačati bilateralne odnose sa svim partnerima i saveznicima u EU-u i NATO-u te da u fokusu njezina djelovanja ostaju europsko zajedništvo i transatlantske veze. Hrvatskoj je isto tako prioritet razvoj i stabilnost njenog susjedstva - jugoistočne Europe i Sredozemlja, a također želi produbljivati veze s Euroazijom, Latinskom Amerikom i Afrikom.

Na obilježavanju Dana hrvatske diplomacije u palači Dverce prigodno su se također obratili doajen diplomatskog zbora u RH, apostolski nuncij Giuseppe Pinto, i predsjednik Hrvatskog diplomatskog kluba Smiljan Šimac.