U Dubrovniku još dvije osobe sa sumnjom na ospice

U dubrovačkoj Općoj bolnici hospitalizirane su još dvije osobe sa sumnjom na ospice, a ravnatelj dr. Marijo Bekić rekao je kako se službeni nalazi još čekaju. Od danas su u bolnici zabranjeni posjeti bolesnicima.

Dva nova pacijenta s kliničkom slikom ospica nisu djelatnici dubrovačke bolnice, ali su bili u bolnici. Potvrda jesu li zaista zaraženi trebala bi stići najranije sutra popodne.

Ravnatelj Bekić rekao je da su svi oboljeli cijepljeni u 80-tim godinama prošlog stoljeća. Njihovo obolijevanje može imati veze s nekim propustima prilikom cijepljenja. Svi oni tvrde da su primili prvu dozu cjepiva, ali nisu sigurni jesu li i drugu, istaknuo je ravnatelj Bekić.

Nakon što je liječnik, koji je u dubrovačkoj bolnici obolio od ospica, na Facebooku objavio da je zaražen iako je cijepljen protiv te bolesti, slijedile su brojne reakcije i, naravno, pitanje: kako se to moglo dogoditi?

Iako cijepljen, liječnik iz dubrovačke bolnice obolio je od ospica. Na nužnost cijepljenja upozorava na Facebooku.

"Ja sam, naime, budući da sam bio cijepljen i nisam mislio da imam ospice, bio u kontaktu sa malim bebama od 2 mjeseca, trudnicama, svojim djetetom i bolesnicima u bolnici koji su sad pod rizikom da im se nešto ozbiljno dogodi jer neki roditelji (i to njih 60%) nisu cijepili svoju djecu i mene nije zaštitio kolektivni imunitet'", napisao je.

Razloga za zarazu može biti više - od imunosnog stanja do stanja cjepiva. Ministar poručuje - nema mjesta panici, ali se trebamo zabrinuti te je poručio svim roditeljima da cijepe svoju djecu jer tako čuvaju drugu djecu i odrasle.

U Zavodu za javno zdravstvo upozoravaju - doseljenici iz drugih država trebaju provjeriti jesu li cijepljeni.

Apeliraju na pedijatre da prednost pri cijepljenju daju djeci do tri godine. "Da što je god moguće brže cjepe tu djecu, jasno dok imamo cjepivo kombiniranog 6 u 1 koje se može koristiti do treće godine života, jer ukoliko su ta djeca starija od tri godine za njih nemamo odgovarajuće cjepivo i to nam je sad značajan problem", ističu pedijatri.

Problema su postali svjesni i roditelji koji sve više pune pedijatrijske čekaonice.

Jedini je to način zaštite protiv ove zarazne bolesti koja može biti i smrtonosna.