Sabor: Odbijeni svi oporbeni amandmani na lex LNG

Predstavnik Vlade je u Hrvatskom saboru redom odbio sve oporbene amandmane, njih 380,  na predloženi zakon o terminalu na ukapljeni prirodni plin na Krku, tzv. "lex LNG", čime je okončano izjašnjavanje o amandmanima na taj zakon.

Od 380 oporbenih amandmana 360 je bilo SDP-ovih. Njima je SDP uglavnom tražio brisanje pojedinih riječi u zakonskom prijedlogu u znak prosvjeda jer su vladajući odbili da se o zakonu o terminalu za ukapljeni plin, umjesto po hitnom postupku, raspravlja kroz dva čitanja.

Amandmane su tijekom izjašnjavanja SDP-ovci branili općenito, upozoravajući na štetu koju će, po njihovom mišljenju, uzrokovati donošenje tog zakona za Krk, turizam i okoliš. Branili su ih i puštanjem tonskih zapisa stotinjak građana Primorsko-goranske županije koji se protive plutajućem terminalu, no nakon što su upozoreni da je dvojbeno braniti amandmane puštanjem tonskih zapisa, prešli su na prepričavanje onoga što čuju na snimkama.

Potom su krenuli i sa čitanjem imena građana Krka koji su se u tonskim zapisima izjasnili protiv plutajućeg terminala na ukapljeni plin.

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić uporno je ponavljao - "amandman se ne prihvaća jer isti nije usmjeren boljem nomotehničkom izričaju".

Osim SDP-ove, Vlada je odbila i sve amandmane koje su podnijeli Klubovi zastupnika Živog zida i Mosta. Kako Vlada nije dopustila dva čitanja, mi smo na ovaj Poslovnikom dopušten i legitiman način de facto izveli raspravu o konačnom prijedlogu zakona u drugom čitanju, rekao je SDO-ov Arsen Bauk.

Kod obrazlaganja posljednjih nekoliko amandmana SDP-ovi zastupnici Nenad Stazić, Željko Jovanović, Joško Klisović, Domagoj Hajduković i Arsen Bauk ponovno su počeli puštati tonske zapise građana Krka, provocirajući opomene i gubitak prava na sudjelovanje u raspravi, te je tako okončana rasprava o LNG-u koja je trajala više od šest sati.

Glasovanje Hrvatskog sabora o tzv. lex LNG-u predviđeno je za srijedu.

Bernardić pozvao Vladu da povuče tzv. lex LNG

Saborski zastupnik SDP-a i predsjednik te stranke Davor Bernardić pozvao je Vladu da povuče predloženi zakon o plutajućem terminalnu za ukapljeni prirodni plin, tzv. lex LNG, te tako "barem jednom povede računa o javnom, umjesto osobnim interesima pojedinih lobija".

Pozivam vas da barem jednom povedete računa o javnom, umjesto osobnim interesima pojedinih lobija, da povučete zakon i pokažete da niste upleteni u samu izradu ovog zakona na kojem je, vjerojatno kao i u slučaju lex. Agrokora, radila neka nova grupa Borg, rekao je Bernardić u Hrvatskom saboru na početku današnje rasprave. 

Htjeli smo upozoriti javnost, ali i odgovorne na nesagledive posljedice tog projekta, ne samo za hrvatsko gospodarstvo, nego i okoliš, prvenstveno za more, istaknuo je Bernardić.

Ponovio je kako građani Krka i SDP podržavaju projekt kopnenog LNG terminala koji smatra razvojnim, otvara nova radna mjesta, ekološki je prihvatljiv i ima izdanu lokacijsku dozvolu. No, vi sada po hitnom postupku, baš kao i u slučaju lex. Agrokora, pokušavate progurati ovaj zakon pogodujući interesnim skupinama dampinškom cijenom, protiv volje građana Krka, protiv mišljenja struke, ne vodeći računa o ekološkom aspektu, poručio je predsjednik SDP-a saborskoj većini i Vladinu predstavniku, koji redom odbija SDP-ove amandmane.

Bernardić je ustvrdio i kako će se projekt LNG-a, ne bude li profitabilan, financirati iz državnog proračuna. Upravo ste potvrdili da je za vas državni proračun bankomat, rekao je predsjednik SDP-a.

Jandroković SDP-ovcima: Hvatamo krivine koje nas nigdje neće odvesti!

Unatoč apelu predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, SDP-ovi zastupnici nastavili su puštati tonske zapise građana Krka koji se protive izgradnji plutajućeg LNG-a, pa im je Jandroković poručio da će, nastave li kršiti Poslovnik, dobivati opomene, a u konačnici izgubiti pravo govoriti.

Tko bude kršio Poslovnik, dobivat će opomene i nakon druge gubiti riječ, rekao je Jandroković SDP-ovim zastupnicima i najavio da će od Odbora za Ustav zatražiti očitovanje o novonastaloj situaciji.

Nismo imali ovakvu praksu, konstatirao je te SDP-ovim zastupnicima napomenuo kako bi se netko mogao sjetiti da ne mora biti u sabornici na glasovanju, nego to može učiniti, primjerice, s Korčule.

Mislim da hvatamo neke krivine koje nas nigdje neće nigdje dovesti, Poslovnik treba tumačiti racionalno ili možemo ići u smjeru da radimo predstavu, na vama je da odaberete kako ćete se ponijeti, poručio je SDP-ovcima koji su odabrali ovo drugo, nastavili puštati tonske zapise.

Nismo ih pripremili puno, ali u čast i zahvalu puštamo i jednog člana HDZ-a iz Njivica, uzvratio je čelnik SDP-ovog saborskog kluba Arsen Bauk.

HDZ-ovi zastupnici ustrajno prozivaju kolege da krše Poslovnik, a predsjednika Kluba HDZ-a Branka Bačića zanimalo je jesu li građani dali privolu da se puštaju njihovi tonski zapisi. Svi su potpisom dali suglasnost, uzvratio je Bauk.

SDP-ovac Peđa Grbin ustvrdio je da vladajući imaju ozbiljan problem kad se u Saboru čuje glas građana. Ono što su građani htjeli prenijeti, mi ćemo učiniti umjesto njih, rekao je Grbin i ponovio da su građani protiv plutajućeg LNG terminala, da on nije bio u prostornom planu, da ugrožava turizam, da nije isplativ. Zakon smrdi na interese, na interesne skupine, u njemu nije objašnjeno što je to strateški interes, građani imaju pravo znati što će se dogoditi kad terminal bude izgrađen, kako će to utjecati na njihov život, naglasio je Grbin.