Zelena akcija: Glasujte protiv Zakona o LNG terminalu na Krku

Aktivisti Zelene akcije (ZA) ponovno su pred Hrvatskim saborom pozvali zastupnike da glasuju protiv Zakona o LNG terminalu na Krku, uz poruku da će podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti ako se taj sporni zakon prihvati.

Akcija je organizirana u povodu rasprave o 380 amandmana na Konačni prijedlog Zakona o LNG terminalu na Krku i glasovanja o tom zakonu. "Glasujte protiv, 18.950 građana je tako odlučilo", pisalo je na transparentu koji su aktivisti izložili ispred zgrade Hrvatskog sabora.

Marija Mileta iz ZA upozorila je da Vlada sve radi kako bi pokušala ušutkati lokalnu zajednicu i građane, te zaobići standardne procedure, iako se gotovo 19.000 zainteresiranih građana izjasnilo protiv LNG-a.

Saborskim zastupnicima podijelili su letke u kojima se tvrdi da je LNG terminal štetan za okoliš zbog kloriranja vode, štetan je i za turizam i nije ekonomski isplativ, a i lokalne zajednice sz protiv tog projekta.

Navedeni su loši primjeri iz Italije koja, po riječima aktivista, i danas trpi posljedice sličnog štetnog ugovora.

Osobito opasnim ocijenili su to što je zakon podloga za davanje pomorskog dobra u koncesiju na 99 godina investitoru kojeg se stavlja u povlašten položaj, a koji u bliskoj budućnosti možda neće biti u stopostotnom državnom vlasništvu.

Aktivisti naglašavaju kako nije jasno na temelju kojih kriterija je procijenjena nužnost tako dugog razdoblja koncesije.