Uprava Leda - 13. srpnja izvješća povezana s postupkom izvanredne uprave

Uprava Leda objavila je da je za 13. srpnja sazvala izvanrednu glavnu skupštinu na kojoj bi uz ostalo dioničare trebala izvijestiti i o radnjama koje je poduzela u zaštiti tvrtke i dioničara od otvaranja izvanredne uprave u Agrokoru, pokrenutim sudskim postupcima, jamstvima te načelnom sporazum o nagodbi i prijenosu na zrcalna društva.

Prema pozivu objavljenom putem Zagrebačke burze, Uprava bi na skupštini dioničare Leda trebala izvijestiti o radnjama koje je poduzela u svrhu zaštite tvrtke i dioničara od dana donošenja rješenja Trgovačkog suda o otvaranju postupka izvanredne uprave, kao i o radnjama koje je poduzela u svrhu umanjenja obveza prema vjerovnicima, između ostalog i radnje osporavanja priznatih novčanih tražbina vjerovnika s osnove jamstava. 
Također bi trebala izvijestiti i o prijenosu poslovne cjeline Leda na zrcalno društvo sukladno načelnom sporazumu o ključnim elementima nagodbe od 10. travnja. 

Uprava Leda dioničarima bi trebala podnijeti izvješća i o sudskim postupcima pokrenutim pri zagrebačkom Trgovačkom sudu protiv Leda radi utvrđivanja postojanja novčane tražbine vjerovnika s osnove jamstava prema Ledu, razlozima priznanja tužbenih zahtjeva u postupcima pred tim sudom u svrhu utvrđivanja postojanja novčane tražbine vjerovnika s osnove jamstava te pravnu osnovu ovlaštenja za samostalno zastupanje tvrtke u tim postupcima. 

Dnevnim je redom najavljeno i izvješće o vrijednosti kolaterala koje je Ledo odobrio kao osiguranje za obveze vladajućeg društva Agrokor d.d. prije i poslije otvaranja postupka izvanredne uprave.

Inače, zahtjev za sazivanje skupštine s takvim dnevnim redom je sredinom svibnja zatražio mirovinski fond AZ, a taj je zahtjev desetak dana poslije podržao i Raiffeisen mirovinski fond. No, AZ mirovinski fond je tražio da se skupštinu s navedenim točkama dnevnog reda održi najkasnije do 3. srpnja, dakle prije 10. srpnja i zakonskog roka za nagodbu u Agrokoru, dok je Uprava izvanrednu skupštinu sazvala za 13. srpnja.

Prema podacima s internet stranice Zagrebačke burze, najveći pojedinačni dioničar Leda je Agrokor d.d. koji ima 48,11% dionica Leda, drugi je AZ obvezni mirovinski fond kategorije B s udjelom od 10,32%, a treći je Raiffeisen OMF kategorije B koji ima 5,61% dionica Leda.