Grupacija Svjetske banke: razgovori o strateškom partnerstvu s RH

Potpredsjednik Svjetske banke za Europu i središnju Aziju Cyril Muller je s predsjednicom Republike, predsjednikom Vlade i ministrom financija razgovarao o nastavku strateškog partnerstva, priopćeno je iz Grupacije Svjetske banke.

Na susretima hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i ministrom financija Zdravkom Marićem razgovaralo se o pripremi Strategije partnerstva Grupacije Svjetske banke  (2019-2024) i o tome kako Svjetska banka može poduprijeti ostvarivanje održivog i uključivog rasta za sve građane.

Ohrabreni smo gospodarskim oporavkom i napretkom Hrvatske u fiskalnoj konsolidaciji i smanjenju duga, izjavio je Cyril Muller tijekom posjeta. Radujemo se pripremi Strategije partnerstva s hrvatskom Vladom i potpori u provedbi Nacionalnog programa reformi. Naglasak Strategije bit će na stvaranju razvojnih mogućnosti u siromašnijim područjima i podršci najranjivijim skupinama u društvu. Jačanje produktivnosti i konkurentnosti, intenzivnije usvajanje novih tehnologija i inovacija te ulaganje u ljude omogućit će da Hrvatska poveća svoj potencijal rasta i životni standard svih građana, rekao je.

Hrvatska je koristila financijsku i tehničku pomoć, strateške savjete i analitičke usluge Grupacije Svjetske banke otkako je 1993. godine postala članica. Svjetska banka je do danas osigurala potporu za više od 50 projekata u iznosu od oko 3,5 milijardi USD. Djelovanje Banke trenutno obuhvaća područja  prometa, zdravstva, inovacija, poslovnog okruženja, zemljišnoknjižnog sustava, te poticanje gospodarskog razvoja Slavonije i potporu u izradi Nacionalne razvojne strategije, kaže se u priopćenju.

U kratkom priopćenju iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović navodi se da je predsjednica primila potpredsjednika Svjetske banke za Europu i središnju Aziju Cyrila Mullera te da se razgovaralo o aktualnim gospodarskim temama i potencijalima gospodarskog rasta u Republici Hrvatskoj, s posebnim naglaskom stavljen na demografske teme.

U priopćenju iz Vlade se kaže da je predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio na sastanku s potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i Središnju Aziju Cyrilom Mullerom zadovoljstvo suradnjom s tom institucijom te zahvalio na potpori ekonomsko-socijalnom razvitku Hrvatske.