G7 za borbu protiv protekcionizma i modernizaciju WTO-a

Države članice G7 usuglasile su se da će ostati predane međunarodnom trgovinskom sustavu temeljenom na pravilima i boriti se protiv protekcionizma, usprkos napetostima zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvede carine nekim od najbliskijih američkih trgovinskih partnera. Poručeno je i da je potrebno modernizirati Svjetsku trgovinsku organizaciju kako bi se trgovina učinila poštenijom. 

Predani smo modernizaciji Svjetske trgovinske organizacije (WTO) što je prije moguće kako bi postala pravednija, stoji u nacrtu zajedničke izjave, koji njemačka novinska agencija Dpa smatra očitim ustupkom Sjedinjenim Državama koje tvrde da je trenutačni sustav nepošten.

Sedam država se složilo se i u vezi s reduciranjem carina, subvencija i drugih trgovinskih barijera.

The New York Times piše kako se Trumpovo izaslanstvo usprotivilo riječima međunarodni ustroj temeljen na pravilima, što se smatra standardnim terminom u sličnim dokumentima. Zajednička izjava država G7 nije obvezujući dokument i samo predstavlja političke ciljeve, a potpisale su ga, kako je izjavio kanadski premijer Justin Trudeau, sve članice, piše Reuters. Ta agencija prenosi kako je Trump na skupu napao trgovinske odnose koje smatra nepravednima prema Sjedinjenim Državama. Mi smo poput kasice-prasice koju svi pljačkaju, rekao je na konferenciji za novinare nedugo prije nego što je napustio taj susret čelnika SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Francuske, Italije, Njemačke i Japana. To nisu samo članice G7. Imamo Indiju u kojoj neke od tarifa iznose 100 posto, dok mi ne naplaćujemo ništa. To će prestati sada ili ćemo zaustaviti trgovinu s njima, zaprijetio je američki čelnik, a prenosi Reuters.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ustvrdila je kako SAD i preostalih šest članica G7 i dalje razmišljaju drugačije, no kako će na kraju dvodnevnog summita u Quebecu biti objavljena zajednička izjava o trgovini. Za nas je važno da smo predani trgovinskom ustroju koji se bazira na pravilima, da se nastavljamo boriti protiv protekcionizma i da želimo reformirati WTO, otkrila je Merkel novinarima. 

Njemačka je sa saveznicima iz Europske unije, Kanadom i Meksikom prošlog tjedna pogođena Trumpovom odlukom o uvođenju tarifa na čelik i aluminij koji se uvoze u SAD. Njemačka je čelnica istaknula kako među državama G7 postoji velik konsenzus da bi carine i trgovinske barijere trebale biti reducirane. To su načela koja dijelimo, no klopke su u detaljima, kazala je Merkel.

Trump ponavlja kako je cilj carina zaštita američke industrije i radnika od onoga što naziva nepravednom međunarodnom konkurencijom. U subotu je rekao kako je ostalim čelnicima predložio da se ukinu sve trgovinske barijere, uključujući carine i subvencije. 

Američki je predsjednik otkrio da je drugim čelnicima savjetovao da se ukinu sve trgovinske barijere, uključujući carine i subvencije. Ako idemo bez carina, onda idemo bez barijera i subvencija, istaknuo je Trump. Odbacio je tvrdnje da je summit bio svadljiv, što je u suprotnosti s tvrdnjama jednog od dužnosnika G7 koji je jučer govorio o žestokoj raspravi o carinama između američkog predsjednika i njegovih kolega.

Tijekom "neuobičajene" razmjene stajališta Trump je na skupu ponovio da je nezadovoljan vezano uz status američke trgovine, posebice u odnosu s Europskom unijom i Kanadom, otkrio je dužnosnik francuskog predsjedništva novinarima, a prenosi Reuters. Tako je počela duga litanija protuoptužbi, na trenutke ogorčenih tvrdnji da se SAD nepravedno tretira, da je trgovinski sustav posebno nepravedan prema toj državi, njezinu gospodarstvu, radnicima i srednjoj klasi. Ukratko, dugačak i iskren ispad koji je bez sumnje veoma neobičan u ovim formatima, zaključio je Francuz. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron Trumpu je odgovorio pristojnim, no strogim tonom kako bi predstavio europsku stranu priče, a pridružio se i japanski premijer Shinzo Abe.