Švicarci na referendumu odbacili mijenjanje bankarskog sustava

Švicarski birači su velikom većinom odbacili radikalni plan transformacije švicarskog bankarskog sustava zabranom komercijalnim bankama da elektronski stvaraju novac kada ga pozajmljuju.

Više od tri četvrtine odbacilo je tzv. inicijativu suverenog novca. Zabrinutost zbog mogućih opasnosti za švicarsko gospodarstvo uvođenjem sustava "vollgeld" ili "stvarnog novca" izgleda da je je uvjerila birače da odbace prijedlog. Švicarska vlada koja se protivila planu zbog neizvjesnosti koje bi izazvao, zadovoljna je rezultatom.

Referendum, sazvan prema švicarskom sustavu izravne demokracije, nakon prikupljanja više od 100.000 potpisa, želio je učiniti da Švicarska narodna banka (SNB) bude jedino tijelo ovlašteno za stvaranje novca u Švicarskoj.
Nasuprot uobičajenom vjerovanju, većinu novca u svijetu ne proizvode središnje banke nego ga elektronski  stvaraju komercijalni zajmodavci kada pozajmljuju iznad iznosa depozita koje drže za svoje štediše.

Ovaj aranžman, poduprt uvjerenjem da će većina duga biti vraćena, temelj je globalnog kapitalističkog sustava ali protivnici kažu kako je nestabilan jer novostvoreni novac može premašiti stopu gospodarskog rasta, što može voditi inflatornim imovinskim mjehurima.

Da je odobren, Švicarska, poznata po svojoj bankarskoj industriji, bila bi prva zemlja na svijetu koja bi uvela taj sustav, navodeći protivnike da označe plan kao opasan pokus koji bi naštetio gospodarstvu.