Analitičari: Ishod susreta Trumpa i Kim Jong-una neizvjestan

Gotovo cijeli svijet trenutačno pozorno promatra Singapur i očekuje što će se noćas dogoditi. Naime, ondje se očekuje sastanak sjevernokorejskog i američkog čelnika. Donald Trump i Kim Jong-un već su stigli u Singapur i trebali bi razgovarati u četiri oka oko 3 ujutro po našem vremenu, ako sve bude prema planovima.

Što oni zapravo mogu dogovoriti, što se može očekivati od toga sastanka i hoće li zaista doći do neke povijesne prekretnice kao što mnogi najavljuju i kao što se mnogi nadaju te kako je uopće došlo do sastanka dvojice čelnika, koji su do prije nekoliko mjeseci razmjenjivali teške uvrede i opasne prijetnje, u jutrošnjoj emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govorili su vanjskopolitički analitičari i dugogodišnji novinari Zorana Baković i Tomislav Jakić.

Baković, koja je inače dugogodišnja dopisnica iz Azije za slovensko "Delo" i dobro poznaje tamošnje prilike, kaže da su stvari neizvjesne. Trumpova izjava koju je dao napuštajući Québec, ne ulijeva - smatra ona - povjerenje da će sve ići onako kako bi većina analitičara željela. "Rekao je da Kim Jong-unu daje minutu vremena, da će ga u prvoj minuti procijeniti svojom intuicijom. Nažalost, ovo je preveliki događaj da bismo se oslanjali na intuicije, i po mojemu sudu i onomu što sam dosad promatrala, sjevernokorejski vođa Kim Jong-un ipak se vodi razumom prije nego intuicijom. Samim time što je došao u Singapur i to je njegov prvi izlazak izvan Sjeverne Koreje, osim dva posjeta Kini, možemo zapravo pretpostaviti i očekivati da je došao s istinskom namjerom da dogovori ono što je ključna tema, a to je denuklearizacija sa sjevernokorejske strane i sigurnosna garancija s američke strane.

Da je sastanak neizvjestan, slaže se i Tomislav Jakić. Ističe da je ovaj summit vjerojatno jedinstven po kratkoći vremena, koje mu je prethodilo i po  nedostatku ozbiljnih priprema. "Jer summit u pravilu biva kruna jednog procesa. Na koncu, nuklearni sporazum s Iranom, iz kojeg je Trump potezom pera izašao, pripremao se devet godina. Tu je od momenta kada je Trump prihvatio poziv do summita prošlo tri mjeseca", objašnjava.

Upitan smatra li da će nakon ovoga u Singapuru biti još sastanaka i je li ovo početak procesa pomirenja, kaže: "Kada bi to bio summit kakvi summiti normalno jesu, onda bih ja glatko rekao - apsolutno, to je početak procesa. Međutim s obzirom  na to da na ovom summitu imate jednog partnera koji je potpuno nepredvidiv i koji je dosad poznat po tome da vrlo brzo izlazi iz obveza koje je preuzeo - bio on, bilo njegov prethodnik, ja nisam siguran".

Inače, američki predsjednik Trump sastao se sa singapurskim premijerom uoči sutrašnjeg povijesnog sastanka s Kim Jong-unom. Nakon susreta nije bilo izjava za novinare, no moglo se čuti da je Trump rekao: "Sutrašnji sastanak bit će posebno zanimljiv i mislim da će sve proći vrlo dobro".

Svjetski mediji već bruje o mogućem tajnom susretu dvojice čelnika daleko od očiju javnosti. U kojim se okolnostima se susret zbiva i koji su mogući ishodi za Studio 4 analizirao je prof. dr. sc. Zoran Kurelić s Fakulteta političkih znanosti.