Izbori u SDP-u: Bitka između Bernardićeve i Milanovićeve struje

Zagrebački  će SDP-ovci u nedjelju, 17. lipnja, u drugom krugu izabrati hoće li ih u iduće četiri godine voditi Denis Hrestak ili Gordan Maras, s obzirom na to da je Hrestak u prvom krugu izbora dobio 670 glasova (38,77 posto), a Maras 485 (28,07 posto).

Nakon objave rezultata prvog kruga izbora kasno sinoć, Hrestak, koji slovi za kandidata predsjednika stranke Davora Bernardića, izjavio je kako je uvjeren da će SDP iz ove utrke izaći jači, ujedinjen, stabilniji i spreman osvojiti vlast u Zagrebu.

Njegov suparnik Maras proglasio se moralnim pobjednikom prvog kruga, ocijenivši da je 60 posto članstva SDP-a u Zagrebu reklo 'ne' Hrestaku kao predstavniku klijentelizma u stranci koja odumire i odlučilo se za promjene, zbog čega je uvjeren u pobjedu u drugom krugu.

Aleksandra Kolarić, koja nije prošla u prvom krugu, pozvala je birače da u drugom krugu podrže promjene, dok je Alen Čičak otvoreno apelirao da se glasuje za Marasa.

Za potpredsjednike GO SDP-a Zagreba izabrani su Vesna Nađ (829 glasova), Draženko Pandek (746), Tihomir Barišić (717) i Tamara Čubretović (658).

Od oko 5.500 članova SDP-a u Zagrebu, pravo glasanja imalo ih je 2529, a u prvom krugu na izbore se odazvalo njih 1728, što znači da je manje od trećine članstva u najvećoj SDP-ovoj organizaciji bilo zainteresirano sudjelovati u kreiranju budućnosti svoje stranke.

Zagrebački SDP u nepuna dva mandata, počevši od 2010., vodio je aktualni šef stranke Bernardić, no pod njegovim vodstvom socijaldemokrati u Zagrebu nisu uspjeli polučiti uspjeh. Od nekada najjače političke opcije u Zagrebu, SDP je danas stranka sa samo šest vijećnika u Gradskoj skupštini.

Na lokalnim izborima 2017. SDP nije ni imao svog kandidata za gradonačelnika, nego su potporu dali tada još HNS-ovoj Anki Mrak Taritaš.

U subotu su održani izbori i u Krapinsko-zagorskoj županiji na kojima je, kao jedini kandidat, svoj mandat potvrdio dosadašnji čelnik Siniša Hajdaš Dončić. I u Zagrebačkoj županiji SDP, odlučeno je u subotu već u prvom krugu, nastavlja s istim čelnikom Mihaelom Zmajlovićem.

Obojica su i članovi Predsjedništva SDP-a na nacionalnoj razini i teško ih se može svrstati među Bernardićeve ljude. Kao i Maras, i oni su bili ministri u Vladi Zorana Milanovića, stoga promatrači ocjenjuju da se u aktualnom izbornom procesu na terenu vodi borba između Bernardićeve i Milanovićeve struje.