Božinović do kraja tjedna u Izraelu, Rumunjskoj i Njemačkoj

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ovoga će tjedna posjetiti Izrael, Rumunjsku i Njemačku, gdje će se sastati s kolegama s područja sigurnosti i unutarnjih poslova zemalja domaćina, ali i drugih partnera poput SAD-a i Austrije.

Na Međunarodnom forumu o domovinskoj sigurnosti u Jeruzalemu Božinović će se danas sastati s ministrom javne sigurnosti Izraela Giladom Erdanom. Teme sastanka su, kako se doznaje u MUP-u, razmjena informacija i suradnja u borbi protiv kriminaliteta na međunarodnoj razini, obuka i primjeri dobre prakse, borba protiv cyber kriminaliteta, izazovi terorizma te sprječavanje zlouporabe i krijumčarenja droge.

Božinović će sutra sudjelovati na Međunarodnom forumu o domovinskoj sigurnosti koji će obuhvatiti teme kao što su trendovi globalnog i domaćeg terorizma, metode za borbu protiv terorizma i prevencija terorizma, a govor će, među ostalim, održati i predsjednik Izraela Reuven Rivlin. Istog dana Božinović će se sastati s državnom tajnicom za domovinsku sigurnost SAD-a Kirstjen Nielsen, što je nastavak dijaloga početog Božinovićevim posjetom Ministarstvu domovinske sigurnosti SAD-a u siječnju u Washingtonu.

Tijekom posjeta Bukureštu od 14. do 15. lipnja Božinović će sudjelovati na ministarskoj konferenciji Salzburškog foruma, gdje će se uoči početka skupa sastati s austrijskim saveznim ministrom unutarnjih poslova.

U petak će se u Berlinu ministar Božinović sastati sa saveznim ministrom unutarnjih i domovinskih poslova te graditeljstva SR Njemačke Horstom Seehoferom. Teme sastanka su razvoj migracija na području država zapadnog Balkana, zajednički europski sustav azila, zaštita vanjskih granica, ali i članstvo Hrvatske u šengenskom prostoru.