Šelo Šabić: Sastanak Trumpa i Kim Jong-una mogao bi biti dobar početak kraja napetosti

Do susreta koji mijenja svijet, onaj američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una, došlo je noćas u Singapuru u 3 sata po hrvatskom vremenu. Prvi je to susret nekog sjevernokorejskog vođe s aktualnim američkim predsjednikom.

Susret dvojice čelnika na kojem će pokušati pronaći način za rješavanje nuklearne pat-pozicije na Korejskom poluotoku, počeo je rukovanjem i, kako svjetski mediji prenose - "opreznim" osmijehom. Sastanak iza zatvorenih vrata trajao je 41 minutu, a oba čelnika prije sastanka bila su dobro raspoložena.

Koliko je taj sastanak važan i zašto, kakav će utjecaj i posljedice imati na međunarodne odnose, za Studio 4 analizirala je Senada Šelo Šabić iz Instituta za razvoj međunarodnih odnosa.

Šelo Šabić kaže da je svakako riječ o povijesnom susretu, s obzirom na desetljeća napetosti. Komentirala je i hoće li deklaracija koju su Trump i Kim Jong-un potpisali, kao i njihov sastanak, obilježiti kraj rata između Sjeverne i Južne Koreje. Bilo bi - kaže ona -  dobro da rat i službeno završi, jer mir nikada nije potpisan.

Očekuje se, naravno, i denuklearizacija Korejskog poluotoka, iako špekulacije analitičara kažu da će se Sjeverna Koreja teško potpuno odreći nuklearnog naoružanja. Bilo bi, kaže Šelo Šabić, naivno očekivati da će se ovim sastankom, koji je trajao 40 minuta, riješiti komplicirani odnosi koji traju desetljećima. Ali to, kaže, može biti dobar početak kraja napetosti.