Aničić: Ukidanje fizikalne terapije najugroženijima nije ušteda

Hoće li se najtežim pacijentima, nepokretnoj djeci i odraslima broj fizikalnih terapija u kući smanjiti s gotovo pet puta tjedno cijelu godinu na tri puta tjedno u samo četiri mjeseca godišnje? Takvo nešto je, kažu u udruzi "Osice", predloženo u novom nacrtu prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na bolničku medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju.

Savjetovanje u vezi s nacrtom novog Pravilnika završeno je, a u HZZO-u ističu kako će prije njegove izrade analizirati sve pristigle prijedloge, primjedbe i komentare građana.

Studio 4 u goste je zvao predstavnike HZZO-a, no kazali su kako prije prihvaćanja konačnog nacrta pravilnika ne žele govoriti o ovoj temi. Ali zato je govoriti htjela Dijana Aničić, predsjednica udruge Anđeli.

Upozorava da bi, ako se ovakav potez usvoji, smanjivanje fizikalne terapije  moglo izazvati teže kontraindikacije kod oboljelih, što pak može dovesti do rehabilitacija i operacija, koje opet dodatno opterećuju zdravstveni sustav.

"Fizikalna terapija je ustvari prevencija, prevencija nastanka novih dijagnoza, ona sprečava hospitalizaciju, sprečava kontrakture, sprečava otvaranje rana. Fizikalna terapija najtežim pacijentima, ovdje mislim na nepokretne, znači život", apelira Aničić i dodaje da se ovdje pokušalo uštedjeti na najranjivijim skupinama. 

Razumije, nastavlja, da je HZZO želio uštedjeti, ali upozorava da se takvo nešto ne radi na najugroženijima. "Nisu ni svjesni da posljedica ovakvih rezanja dovodi do povećanja troškova poslije. Znači, nesvjesno su to radili, nisu uključili Komoru fizioterapeuta, znači u stvaranje pravilnika nisu uključili ljude s terena", kaže Aničić i poručuje da uštede u ovom slučaju uopće nema.