Reakcije na povijesni susret Trumpa i Kima

Sastanak američkog predsjednika Donald Trumpa i sjevernorejskog čelnika Kim Jong-una s nestrpljenjem se očekivao u cijelom svijetu.

Najvažniji ekonomski i diplomatski pokrovitelj Sjeverne Koreje, Kina, nagovješćuje mogućnost razgovora o ublažavanju sankcija svojem izoliranom susjedu. Prijateljstvo je bilo narušeno nuklearnom ambicijom Pjongjanga i sudjelovanjem Pekinga u oštrim sankcijama UN-a.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in susretima s Kimom otvorio je put sastanku na vrhu u Singapuru. Tamošnje događaje pratio je, poput mnogih u Južnoj Koreji, u televizijskom prijenosu.

Proveo sam besanu noć. Kao mnogi, iskreno se nadam da će ovim summitom početi razdoblje potpune denuklearizacije, mira i novih odnosa između Južne i Sjeverne Koreje te Sjedinjenih Država, rekao je Moon Jae-in.

Japanski premijer Shinzo Abe telefonski je razgovarao s Trumpom. Zahvalio mu je jer je Kimu govorio i o Japancima koje je Sjeverna Koreja prije više desetljeća otela za obuku svojih špijuna.

Pozdravljam američko-sjevernokorejski summit kao korak prema sveobuhvatnom rješenju pitanja Sjeverne Koreje i zato što je potvrdio volju čelnika Kim Jong-una da se obveže na potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka.

Diplomatski put često je pun izazova, ali se uvijek isplati, poručuje europska šefica diplomacije Federica Mogherini.

Današnji sastanak dokazuje da su diplomacija i dijalog jedini put napretka prema postizanju trajnog mira na Korejskom poluotoku.

Francuska sporazum ocjenjuje važnim, ali iskazuje sumnju da je samo nekoliko sati razgovora bilo dovoljno da se baš sve dogovori.

Iran ima savjet za Kima. Kažu da znaju s kim ima posla pa ga upozoravaju da bi Trump i prije nego što se vrati kući, mogao otkazati dogovoreno.