Premijer odgovorio predsjednici: RH u Europskom vijeću predstavlja premijer

Hrvatska vlada odbacila je inicijativu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da sudjeluje u hrvatskom predsjedanju Europskim vijećem rekavši da Hrvatsku u vijeću predstavlja premijer. Međutim, pozdravili su eventualni doprinos predsjednice u izradi programa predsjedanja.

Grabar-Kitarović je tijekom posjeta Bruxellesu rekla da želi dati svoj doprinos posebno u kreiranju predsjedanja jer je riječ o zajedničkim ovlastima, posebno kad je riječ o pitanjima nacionalne sigurnosti, imigracije i svih ostalih pitanja vanjske politike.

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice saborskog Kluba HDZ-a u Virovitici rekao je da Hrvatsku u Europskom vijeću predstavlja premijer.

Praksa koja postoji u zadnjih pet godina je da Hrvatsku na sastancima Europskog vijeća predstavlja predsjednik Vlade. Tako će biti i za vrijeme našeg predsjedanja u prvoj polovici 2020. godine. Predsjednica Republike zastupa Hrvatsku na summitima Sjevernoatlantskog saveza, a kad je riječ o UN-u, tu dolazi do rotacije ovisno o jesenskom zasjedanju, poručio je Plenković.

Dodao je kako s predsjednicom komunicira vezano uz pripremu i sadržaj za sjednicu Europskog vijeća, a kao glavne hrvatske prioritete naveo je da višegodišnji financijski okvir bude takav da za Hrvatsku ostanu adekvatna sredstva za kohezijsku i poljoprivrednu politiku, ali isto tako i za mlade, istraživanja, znanost i pitanja sigurnosti.