'Očekujem da se Odbor za Ustav obrati Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti referenduma'

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković poručio je iz Virovitice kako očekuje da se, kada Ministarstvo uprave utvrdi potpise za referendum o izmjeni Izbornog zakona, saborski Odbor za Ustav obrati Ustavnom sudu za zahtjevom za ocjenu ustavnosti.

Prvo će Ministarstvo uprave provjeriti sve potpise, vidjeti jesu li potpisi korektno prikupljeni i je li taj broj onakav kako se kaže, a nakon toga očekujem da Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav uputi pitanje Ustavnom sudu za za ocjenu ustavnosti, rekao je Plenković nakon sjednice saborskog Kluba HDZ-a u Virovitici.

Na sjednici su, kako je rečeno, razmotrena aktualno-politička pitanja, dnevni red saborske sjednice i sve aktivnosti kluba u sljedećih mjesec dana. Sjednicom u Virovitici, naglašeno je, Klub HDZ-a iskazuje želju da se decentralizira i približi građanima.

Vezano za demografske mjere koje je predstavila predsjednica, Plenković je kazao kako će ih Vlada pomno razmotriti te pomoći i podržati sve ono što se financijski može pokriti.

Za demografske mjere Hrvatska izdvaja 1,9 milijardi kuna, što je više od proračuna triju ministarstava vanjskih i europskih poslova, turizma i graditeljstva. Radimo vrlo konkretno, u četvrtak će se na prvom čitanju glasati o Zakonu o dječjem doplatku, Od 1. srpnja broj djece koja će biti obuhvaćena bit će znatno veći nego danas, rekao je premijer i precizirao kako je riječ o još 150.000 djece.