Merkel: Migracijska politika "presudan ispit" za Europu

Angela Merkel ocijenila je da je migracijska politika presudan ispit za budućnost Europe, u trenutku kada je kontinent zahvatila ozbiljna kriza i kada se čuju prijedlozi o zatvaranju granica.

Upravo u tim trenutcima Europa, sučeljena s tim pitanjem koje ju slabi, mora dati odgovor, ne jednostran, nego usklađen, dogovoren na temelju ugovora s drugim (zemljama) kako bismo doista zajednički djelovali, rekla je Merkel, te dodala da bi to funkcioniralo, moramo povesti računa o interesima svake zemlje.

Takvo stajalište dolazi u času kada su talijanski, austrijski i njemački ministar unutarnjih poslova, tvrdolinijaši u gorućem migrantskom pitanju, priopćili da žele uspostaviti osovinu dragovoljaca koji će suzbijati ilegalnu imigraciju.
Tu osovinu čine talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, austrijski Herbert Kickl, obojica krajnji desničari, i njihov konzervativni njemački kolega.

To je novi težak udarac za Merkel koja je već na meti kritike u zemlji zbog svoje odveć velikodušne politike azila, a sada se mora boriti i sa svojim ministrom unutarnjih poslova, veoma konzervativnim Bavarcem Horstom Seehoferom.