Novi Sad: Divjak potpisala Memorandum o osnutku lektorata hrvatskog jezika

Hrvatska ministrica obrazovanja Blaženka Divjak potpisala je u četvrtak u Novome Sadu s predstavnicima vlade Srbije i Novosadskog sveučilišta Memorandum o suglasnosti o osnutku lektorata hrvatskog jezika i književnosti koji bi trebao pomoći u podizanju jezičnih kompetencija nastavnog kadra u nastavi na hrvatskom jeziku u Vojvodini.

Lektorat na Filozofskom fakultetu u Novome Sadu, kako je prenijela Radio televizija Vojvodine (RTV), počinje raditi u novoj akademskoj godini, za što su plaće i troškovi opremanja prostora osigurani iz proračuna Republike Hrvatske. Ministrica Divjak naglasila je kako se radi o reciprocitetu u odnosima Srbije i Hrvatske jer na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu postoji katedra za srpski jezik i književnost.

Ona je, kako navodi RTV, izrazila zahvalnost svojemu kolegi, srbijanskom ministru obrazovanja Mladenu Šarčeviću, na šestomjesečnom zajedničkom naporu da se dođe do otvaranja lektorata.

Na konferenciji za novinare poslije potpisivanja Memoranduma rečeno je da je riječ o značajnom iskoraku u znanstvenoj suradnji dvije zemlje, ali i o povijesnom trenutku za hrvatsku nacionalnu zajednicu u Vojvodini, koji se čekao 11 godina.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) Slaven Bačić pohvalio je pozitivnu politiku priznanja postojanja hrvatske zajednice i njenog jezika, te izrazio  nadu da će u narednom razdoblju lektorat prerasti u Katedru za hrvatski jezik i književnost.

Državna tajnica u srbijanskom ministarstvu obrazovanja Anamarija Viček istaknula je da u toj instituciji računaju na potporu novog lektorata i u segmentu izdavanja udžbenika za nastavu na hrvatskom jeziku. HNV je ranije priopćio da u nastavi na hrvatskom jeziku trenutačno radi 30 posto jezično stručnog kadra.

Držimo iznimno važnim da osim stručnosti o svojemu predmetu učitelji, nastavnici i profesori budu i jezično kompetentni, i da nastava odista bude na hrvatskom jeziku, navela je savjetnica predsjednika HNV-a Jasna Vojnić.
Potpisivanju memoranduma nazočni su bili veleposlanik Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota, pokrajinski tajnik za visoko obrazovanje i znanstveno-istraživačku djelatnost Zoran Milošević i posebni savjetnik u Središnjem uredu za Hrvate izvan RH Milan Bošnjak.

Ministrica Divjak poslije Novoga Sada odlazi u Suboticu gdje će se sastati s vodstvom hrvatske manjine i ravnateljima škola u kojima se odvija nastava na hrvatskom jeziku, a zatim će biti gošća svečana akademije u povodu Dana Ivana Antunovića, koji Hrvati u Srbiji slave kao jedan od četiri nacionalna praznika.