Ministrica Divjak obišla natjecanje učenika u robotici i programiranju

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u Tehnološkom parku na Zagrebačkom velesajmu obišla je završno natjecanje najboljih osnovnoškolskih timova u robotici i programiranju Superfinale Croatian Makers lige, te dala potporu tom projektu koji na raznim razinama okuplja više od 500 škola diljem Hrvatske.

Tehnološki park u kojemu se održavalo natjecanje malih programera i robotičara uz ministricu obišao je i osnivač Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), inovator Nenad Bakić koji je istaknuo da je u ligi sudjelovalo oko 10.000 učenika, a školama je donirano više od 2500 robota.

Zadaća završnog natjecanja bilo je programiranje robota za što efikasnije rješavanje dobivenog zadatka uz uporabu raznih mogućnosti robota poput praćenja linija, korištenja senzora i međusobne komunikacije.

Ministrica je posebno naglasila kako je cilj ovoga projekata omogućiti jednak pristup tehnologiji djeci i mladima, neovisno o lokaciji na kojoj se nalaze i mogućnostima koje imaju. Mi s IRIM-om surađujemo već godinu dana, a naš najveći projekt je uvođenje 45.000 mikroračunala u škole. Već sada ih ima 85 posto šestih razreda osnovnih škola u RH, a upotrebljava ih se u različitim predmetima kako bi se poticao inovativan pristup rješavanju problema i programiranju, rekla je Divjak.

Ocijenila je i kako je to odlična podloga za uvođenje informatike koja u 5. i 6. razredima počinje od sljedeće školske godine u svim osnovnim školama.

Na novinarski upit o upisnim kvotama na hrvatska sveučilišta, koje ponovno nisu značajnije povećana u tzv. STEM području - u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, odgovorila je da će Vlada to nastojati promijeniti idućih godina programskim financiranjem visokoškolskih institucija.