Milardović: Europa ima tendenciju "orbanizacije"

Ilegalni migranti i dalje pokušavaju stići u Europu. Očekuje se da bi se Unija ponovno mogla suočiti s nabujalom rijekom ljudi u potrazi za boljim životom na Zapadu. No, više nema raširenih ruku kao prije. Jačaju inicijative da im se spriječi dolazak.

Ako Europa ne uspije dati odogovore na izazove ilegalne migracije, njezini će temelji biti dovedeni u pitanje - barem tako tvrdi ključna unijina političarka i čelnica Angela Merkel. O mogućim scenarijima u Temi dana razgovarali smi s politolozima - doktoricom znanosti Jadrankom Polović i profesorom Anđelkom Milardovićem.

Jadranka Polović smatra da je pitanje ilegalnih migracija sudbonosno pitanje. U ovom trenutku ne možemo govoriti o relevantnosti prijedloga o kojem govori Angela Merkel jer je ona na neki način autorica politike otvorenih vrata koja je tijekom 2015. i 2016. ugrozila europski sustav sigurnosti, suočila Europsku uniju s organiziranim kriminalom i krijumčarima ljudima, terorizmom i na kraju krajeva destabilizirala ekonomije Grčke, Španjolske, Italije, izjavila je Polović.

Na pitanje zna li se Europa nositi s ovim problemom, Milardović odgovara kako se radi o jednom tipu kontroliranog kaosa i priznanja Angele Merkel da je njezina politika doživjela totalni fijasko. Podsjetio je i na njenu nedavnu izjavu da ako se Europska unija raspadne to će biti zbog migracija.

Milardović kaže kako je on u svojoj knjizi predvidio jedan takav scenarij. S migracijama se na dugi rok mijenja identitet i kulturni dizajn Europe. Ta je promjena kulturnog dizajna počela i trajat će dugo poglavito što su manje više sve zemlje EU-a u čistom depopulacijskom procesu i kao takove traže izlaz iz situacije na način regrutiranja koliko je moguće jeftinije radne snage, kaže Milardović. Dodaje kako to baš i nije tako jednostavno. Nije jednostavno izabrati, dizajnirati koji tip migranata se traži.
Istaknuo je kako su ilegalne migracije koje idu prema Europi veliki problem. Pokazuje se da se Europa u civilizacijskom smislu odavno organizirala, a da sada ima tendenciju "orbanizacije". Čak i one zemlje koje su suprotstavile Orbanovoj politici, sade su na njegovom tragu, rekao je Milardović te naveo primjer Austrije, Slovenije, Njemačke i Italije. Ti signali nas navode na ponašanje tih aktera u pravcu konstruiranja Europe kao tvrđave, a ne kao kozmopolitske Europe, naglasio je.

Polović smatra da postoji mogućnost da Hrvatska postane "hot spot" destinacija. Podsjetila je kako je austrijski premijer Kurtz potvrdio da tajno pregovara sa Sarajevom, Prištinom, Tiranom o tome da se otvore prihvatni centri na području tih zemalja. To za Hrvatsku nikako nije dobro. Radi se o vrlo nestabilnim zemljama koje su i same gotovo prihvatni centri. Srbija u ovom trenutku ima 4 tisuće migranata koji i dalje pristižu zrakoplovima iz Irana. Za Hrvatsku to nije dobro jer je to naše susjedstvo koje je vrlo nestabilno, izjavila je Polović. Spomenula je i postojanje radikalnih skupina. Lošim smatra to što je EU Hrvatskoj namijenila ulogu graničara, ulogu vojne krajine.
Milardović kaže kako Hrvatska ne smije pristati na status "hot spot" zemlje za ilegalne migrante.