INA preuzela proizvodnju plina u podmorju sjevernog Jadrana

INA je potpuno preuzela proizvodnju plina u podmorju sjevernog Jadrana, nakon što je potpisala ugovor s talijanskom tvrtkom ENI, kojim je otkupila njihov vlasnički udjel u proizvodnji plina na 10 plinskih polja s 18 platformi. Vrijednost ugovora je poslovna tajna.

Ina će tako prvi put u svojoj povijesti biti jedini operater na nekom od odobalnih, offshore eksploatacijskih područja. Također, ovo će omogućiti Ini daljnja ulaganja u eksploatacijska područja Sjeverni Jadran i Marica.  
Transakcija pokriva 4,3 milijuna barela ekvivalenata nafte (boe) dokazanih i vjerojatnih rezervi te će povećati proizvodnju za oko 2.500 boe na dan (odnosno gotovo 380.000 prostornih metara plina na dan).

Nakon transakcije, sav proizvedeni plin s eksploatacijskog područja Sjeverni Jadran bit će usmjeravan prema opskrbnom sustavu Hrvatske, navodi se u priopćenju Ine. Proizvedeni plin s eksploatacijskog područja Marica nastavit će se transportirati prema Italiji u skladu s uvjetima ugovora o prodaji plina koji su potpisali Ina i Eni.

Koncesija za polja u sjevernom Jadranu traje do 2036., no, prema procjenama, na njima će se proizvoditi još desetak godina.