Šešelj opet vrijeđao Hrvatsku, Plenković mu odgovorio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi u Strasbourgu, gdje je održao govor u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Nakon njegova izlaganja, sin ratnog zločinca Vojislava Šešelja, Aleksandar Šešelj, javio se za pitanje i vrijeđao Hrvatsku.

Slično je bilo i jučer nakon izlaganja hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić. Nju je pitao kada će Hrvatska 'vratiti republiku srpsku krajinu ljudima koji su pobjegli od ustaškog noža'. U svojem izlaganju danas je prekinut, a Plenković mu nije ostao dužan.

Koliko razumijem, svrha je Vijeća demokracija, ljudska prava, vladavina prava i antifašizam. A ovdje je čovjek koji glorificira Jasenovac, koncentracijski logor za 700 tisuća Srba, Židova i Roma, koji glorificira Bleiburg... lider neonacističkog režima u srcu Europe u kojem su Srbi građani drugog reda... predsjednik stranke kojem je glavna ideologija etničko čišćenje, rekao je Aleksandar Šešelj.

Predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Lliliane Maury Pasquier prekinula ga je. Pozivam vas da poštujete naš kućni red i pravila ponašanja koja vas obvezuju da ne vrijeđate ljude koje smo pozvali. Opominjem vas ponovno i  tražim od vas da promijenite ton. Na to sam vas i jučer upozorila.

Vi ste dokaz poslovice da jabuka ne pada daleko od  stabla. Vi predstavljate stranku čiji je politički program i statut, agenda - a to svi vi ovdje u dvorani dobro znate -   promicanje Velike Srbije. Što uključuje i teritorije BiH i Hrvatske. To je upravo ono što je vaš otac radio i za što ga je Sud u Haagu osudio kao ratnog zločinca. Zbog takve politike doživjeli smo tragediju u 90-ima. Zbog politike Slobodana Miloševića moja je zemlja patila,
rekao mu je Andrej Plenković.

Komentirajući Šešeljeve provokacije premijer je novinarima nakon govora pred Vijećem Europe rekao da Hrvatska želi rješavati otvorena pitanja sa Srbijom, i to s partnerima s kojima se može razgovarati. "Riječ je očito o nastavku provokacija koje su već jučer dogodile nakon govora potpredsjednice vlade Marije Pejčinović Burić. Mislim da sam jasno rekao hrvatski stav o tome što mislimo o političkim ciljevima Srpske radikalne stranke, njihovim 'postignućima' u 90-tima, osuđenom ratnom zločincu Šešelju", dodao je Andrej Plenković.