'Agrokor ima budućnost a 'Lex' postao dio pravne stečevine EU'

Na trosatnoj sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo resorni ministar Darko Horvat i Vladin izvanredni povjerenik Fabris Peruško podnijeli su izvješće o poslovanju Agrokora. 

Ministar Darko Horvat je na početku sjednice saborskog Odbora za gospodarstvo podsjetio na činjenice koje su dovele do toga da će na ročištu, zakazanom za 4. srpnja, vjerovnici odlučivati o nagodbi u Agrokoru. Iako je riječ o privatnoj kompaniji za čije su vođenje bili odgovorni tadašnja uprava i vlasnik, prateći eskalaciju krize u Agrokoru, Vlada je identificirala ogromne sistemske rizike koji mogu zaprijetiti stabilnosti cjelokupnog gospodarstva u slučaju naglog urušavanja tog velikog sustava, naveo je. Naglasio je i da je od jučer hrvatski pravni okvir, odlukom Vijeća EU-a, postao dijelom pravne stečevine EU. Vijeće taj zakon prihvatilo s 27 glasova za.

"To znači da će se od sada u svim državama EU-a bilo koji postupak koji bi bio povezan s imovinom Agrokora voditi u okviru našeg zakona. Dakle Vlada RH je stvorila kvalitetan, europski okvir kako riješiti problem, a sve nakon toga je u rukama Trgovačkog suda, jer sud je taj koji vodi proces, kao i rukama samih vjerovnika, koji su putem Privremenog vjerovničkog vijeća nakon 14 mjeseci pregovora jednoglasno prihvatili prijedlog nagodbe", kazao je Horvat. Dodao je da uspješan završetak nagodbe pokazuje zrelost i Vade i suda i vjerovnika, kao i ponovno vraćanje povjerenja u institucije svih koji su bili uključeni u taj proces.

Peruško: Uspješna nagodba pokazat će da društvo ima dovoljno socijalnog kapitala za rješavanje krize

Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško izjavio je kako će uspješan završetak nagodbe u koncernu pokazati da društvo ima dovoljno socijalnog kapitala da kriznu situaciju, koja je mogla imati izuzetno negativne posljedice na Hrvatsku i cijelu regiju, može riješiti na dobar način.

"Taj se socijalni kapital izražava u reakciji Vlade kao i svih koji su bili uključeni u problem - prije svega zaposlenika, dobavljača te lokalne banke koje su u početku priskočile u pomoć sa svojim kreditima", poručio je.

Predstavljajući sadržaj prijedloga nagodbe Peruško je među ostalim rekao i da je postupak izvanredne uprave pokrenut kako bi spriječio prelijevanje posljedica urušavanja koncerna na ostatak hrvatskog gospodarstva, kao i gospodarstva susjednih zemalja u kojima Agrokor posluje."Ukoliko 4. srpnja vjerovnici izglasaju nagodbu i ukoliko nagodba izdrži sva propitivanja koja su još pred njom te postane pravomoćna, moći ćemo pristupiti provedbi nagodbe u djelo. Time će započeti posljednja etapa saniranja kolapsa Agrokora, čime bi postupak izvanredne uprave trebao biti uspješno doveden do kraja", ustvrdio je Peruško.

Ministar poručio je zastupnicima kako ne treba strahovati da hrvatsko zemljište ide u ruke strancima.
Nema rasprodaje, nema pogodavanja, nego će se pod istim uvjetima koncesije zrcalno prebaciti na nova društva, istaknuo je odgovarajući na pitanja saborskih zastupnika.

Izrazio je žaljenje što se ne može naći adekvatna radna snaga za turističku sezonu, naglasivši kako je potrebno 500 trgovaca koje traže preko HUP-a i HZZ-a te najavio da će kontaktirati sve koji su kvalificirani za taj posao.

Na taj problem upozorio je i Peruško, te istaknuo da nema brige za radna prava zaposlenika iz koncerna Agrokor jer se svi ugovori o radu prenose na zrcalna društva sa svim stečenim pravima.

Na sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo nije bio prisutan nijedan zastupnik SDP-a, stranke koja inače kritizira Vladine solucije vezane za Agrokor.

HDZ-ov Damir Felak kazao je da su SDP-ovci vrlo glasni oko Agrokora, a kada je postignuta nagodba, nema ih, pa je jasno koji su bili njihovi motivi.

Predsjednika saborskog Odbora, Darinko Kosor (HSLS) zanimalo je što će biti s Adrisovim protivljenjem predloženoj nagodbi.

Adris je imao isti tretman kao svi vjerovnici. Svaka tražbina ima isti tretman i razlog za manji povrat je jako puno tražbina, a možda su neki drugi vjerovnici imali bolje osiguranje za svoj povrat. Adris je izabrao pravni put i krenuo u osporavanje obveznica. Nije jedini, to je napravila i Alca. Alca je svoj problem riješila s bankama i maknut će do kraja tjedna svoja osporavanja, a vjerujemo i da će s Adrisom doći do dogovora i da će skinuti to osporavanje, ocijenio je Peruško.
Ivana Lovrinovića, zanimalo je zašto je produžen roll-up kredit, a Peruško je pojasnio da je to učinjeno kako bi do rujna pokušali naći novog financijera i pokušali ispregovarati bolje uvjete kreditiranja.

Mostova Nikolu Grmoju zasmetala je činjenica da, unatoč zakonskoj obavezi, nije imenovano Stalno vjerovničko vijeće, ali i to što još uvijek nisu objavljeni troškovi savjetnika.

Dva smo puta bili spremni objaviti troškove savjetnika, no, budući da dvije grupe vjerovnika 'vode rat', procijenili smo da bi se to moglo krivo iskoristiti, pa čekamo izglasavanje nagodbe, izvijestio je Peruško. Vjerovnici nemaju ništa protiv toga da se čeka s objavom i s troškovima savjetnika, kazao je. Kada je riječ o Stalnom vjerovničkom vijeću, sami vjerovnici su u svibnju svojim sukobima onemogućili njegovo formiranje. Sudu još naš prijedlog Stalnog vijeća jer je Sud od nas tražio da drugačije struktuiramo grupe vjerovnika, pojasnio je.

Njegova zamjenica Irena Weber naglasila je da je izvanredna uprava u čitavom procesu pokazala iznimnu socijalnu osjetljivost jer su svi mali dobavljači i mali OPG-i, pogotovo u Slavoniji u potpunosti podmireni. Sada smo, dodala je, fokusirani na proizvodnju i stvaranje dodane vrijednosti.

Premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade potvrdio je da je Zakon o izvanrednoj upravi u društvima od posebnog državnog interesa, tzv. lex Agrokor, uvršten u pravnu stečevinu Europske unije.